Pakistans premiärminister Nawaz Sharif tvingas bort från makten, enligt ny dom. Foto: TT

Dom drar undan mattan för Pakistanregering

Uppdaterad
Publicerad

Pakistans premiärminister Nawaz Sharif tvingas bort från landets ledning av en dom i Högsta domstolen.

I en långdragen korruptionsutredning med koppling till de så kallade Panamapapperen har pakistanska HD kommit fram till att Sharif inte får inneha offentligt ämbete. Panamadokumenten uppges binda hans familj till lönsamma affärer med tillgångar i utländska skatteparadis.

När domen meddelades på fredagen hade 3 000 man ur landets olika polis- och säkerhetsstyrkor posterats ut på gatorna i Islamabad för att kväsa eventuella protester.

LÄS MER: Nu förbjuds Alla hjärtans dag-firande i hela Pakistan

”Anmärkningsvärda skillnader” i deklarerad lön

I april meddelade domstolen att det inte fanns tillräckliga bevis mot Sharif och beordrade fortsatt utredning. I utredarnas rapport, som har överlämnats till domstolen och offentliggjorts tidigare, heter det att det finns anmärkningsvärda skillnader mellan familjens deklarerade inkomster och livsstil. Även nu väntar fortsatt utredning, enligt medier på plats.

Det är andra gången en sittande premiärminister i Pakistan diskvalificeras av en dom i HD.

För Sharif innebär det dessutom ett annat rekord: det är tredje gången han tvingas bort från premiärministerposten i förtid.

Även finansminister Ishaq Dar förbjuds av HD att inneha ett offentligt ämbete, rapporterar Reuters.

LÄS MER: Protester mot strömavbrott i Pakistan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.