Barn till muslimska föräldrar måste delta i könsblandade simlektioner i skolan, enligt Europadomstolen. Arkivbild. Foto: Aaron Favila/AP/TT

Dom: Könsblandad simträning ett måste

Uppdaterad
Publicerad

Muslimska föräldrar får inte vägra att låta sina döttrar delta i simlektioner i skolan med både flickor och pojkar. Det slår Europadomstolen fast.

Ett turkiskt-schweiziskt par hade tagit sitt fall till Europadomstolen i Strasbourg. Paret ansåg att de könsblandade simlektionerna gick emot deras tro, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Myndigheterna i den schweiziska staden Basel vägrade att låta parets två döttrar slippa simlektionerna.

 ”En speciell roll i den sociala integrationsprocessen”

Domstolen accepterar att myndigheternas vägran har kolliderat med flickornas religionsfrihet. Men det var försvarbart utifrån behovet att skydda flickorna från social uteslutning, anser domstolen.

Skolan spelar ”en speciell roll i den sociala integrationsprocessen, särskilt när barn med utländskt ursprung är inblandade”. Simlektioner handlar ”inte bara om att lära sig simma, utan framför allt om att delta i aktiviteten med alla andra elever”, slår domstolen fast.

Kan överklaga

Domstolen anser att myndigheterna i Basel har försökt att gå föräldrarnas tro till mötes genom att, exempelvis, tillåta flickorna att bära en heltäckande burkini. Efter att först ha varnats fick paret år 2010 en bot på 1 400 schweizerfranc, ungefär 12 000 svenska kronor, något som domstolen tycker är rimligt.

Ingen domstol i Schweiz tog upp överklagandet från paret, vars döttrar är födda 1999 och 2001, och de vände sig då till Europadomstolen. Paret kan överklaga domstolens beslut inom tre månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.