John Ausonius, känd som Lasermannen, dömdes i Sverige till livstid 1995. Idag dömdes han även i Tyskland för ett mord som skedde 1992. Foto: TT

John Ausonius får livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

John Ausonius får livstids fängelse för mordet på en kvinna i Frankfurt för 26 år sen. John Ausonius, eller Lasermannen, är sen tidigare dömd i Sverige till livstid i fängelse för mord och mordförsök på flera människor med vad han uppfattade som ”utländskt utseende” i början av 1990-talet.

Målet i Tyskland gäller mordet på 68-åriga Blanka Zmigrod, som arbetade som garderobsvakt på en restaurang i centrala Frankfurt am Main. Hon sköts ihjäl efter arbetets slut på en mörk gata i närheten av restaurangen den 23 februari 1992.

Grälade med kvinnan

När rättegången startade i december i Frankfurt sa John Ausonius att han gjort mycket han ångrar i Sverige, han sa att han varit i Frankfurt men att han inte hade begått mordet på den 68-åriga kvinnan.

Lasermannen inför rätta i Tyskland

Han vädjade om att få använda en lögndetektor för att få visa att han talar sanning.

Åklagaren Nadja Böttinger la fram en rad indicier. John Ausonius hade varit på restaurangen och grälat med Blanka Zmigrod, han anklagade henne för att ett elektroniskt fickminne hade försvunnit och hotade att komma tillbaka.

”Inte en rimlig förklaring”

Ammunitionen i pistolen kvinnan sköts med var samma typ av ammunition som Ausonius skjutit med i Sverige. Sättet att fly från gärningsplatsen med cykel liknande hur Ausonius flydde på cykel från bankrån i Stockholm.

– Vid förhören var Ausonius motsägelsefull och hade inte rimliga förklaringar, sa åklagaren Nadja Böttinger till SVT vid rättegångsstarten i Frankfurt.

”Vi kommer att överklaga”

Försvarsadvokaten Joachim Bremer säger att domen kommer att överklagas.

– John Ausonius själv och jag är förvånade över att domstolen bygger en fällande dom enbart på en indiciekedja och vi kommer att överklaga domen, säger advokaten Joachim Bremer till SVT.

Joachim Bremer har hela tiden hävdat att inga bevis finns. Han antyder att en politisk diskussion i den tyska förbundsdagen om ouppklarade mord begångna av högerextremister påverkat åklagarna att driva målet.

Kan påverka svenska straffet

Straffet i den tyska domstolen kan påverka Ausonius möjligheter att få sitt svenska livstidsstraff tidsbestämt, ett beslut som i så fall fattas av tingsrätten i Örebro.

– Vi gör i de målen en helhetsbedömning, och åklagaren kan föra in en utländsk dom som inte var känd tidigare i processmaterialet, men jag har inte varit med om det förut. En sådan dom kan påverka utslaget, säger Björn Lindén, chef för Örebro tingsrätt, till TT.

Var avtjänas straffet

När Ausonius gick med på att utlämnas till Tyskland hade han som krav att han ska få avtjäna ett eventuellt straff i Sverige.

Kriminalvården kan inte svara på om den tyska domen påverkar var Ausonius kommer avtjäna sitt straff, då man inte kan uttalar sig i enskilt fall. Men rent generellt kan ett fängelsestraff föras över mellan EU-länder.

”Det land som vill att straffet ska överflyttas gör en ansökan om detta till det andra landet. Den dömde själv kan också ansöka. Det som är avgörande för bedömningen är var den dömde har starkast anknytning och därmed  i vilket land den sociala återanpassningen bäst kan ske.”, skriver pressekreterare Gustav Borg i ett mejl till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lasermannen inför rätta i Tyskland

Mer i ämnet