Foto: TT

”Bosniens bödel” Ratko Mladic döms till livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare armébefälhavaren Ratko Mladic döms till livstids fängelse. Mladic spelade, i egenskap av befälhavare över de bosnienserbiska styrkorna, en avgörande roll i folkmordet i Srebrenica, enligt FN-tribunalen i Haag. Han fälls på tio av elva åtalspunkter. Rättegången avbröts plötsligt efter att Ratko Mladic börjat skrika i rättssalen.

Den bosnienserbiske tidigare armébefälhavaren Ratko Mladic fick i dag sin dom av FN:s krigsförbrytartribunal för det forna Jugoslavien (ICTY). Mladic fälls på tio av elva åtalspunkter, bland annat folkmord och brott mot mänskligheten. Han döms till livstids fängelse, men har nekat till brott.

Gav order

Under rättegången slog domaren fast att Mladic personligen beordrade bombningar och beskjutning under den 44 månader långa belägringen av Sarajevo, där 10.000 människor tros ha mist livet. Mladic beslutade även att skära av leveranserna av förnödenheter till Sarajevo för att tvinga befolkningen att ta sig ut ur staden vilket innebar att de utsattes för beskjutning. Mladics anses även skyldig till folkmordet i Srebrenica då 8.000 muslimska pojkar och män avrättades.

Levde under taget namn

Ratko Mladic greps 2011 efter att ha levt gömd i över ett decennium – en del av tiden på en släktings gård under taget namn. Rättegången i Haag började året därpå.

Under rättegången på onsdagsförmiddagen började Mladics skrika och svära i rättssalen och fördes bort från domstolssalen. Han placerades i ett rum där det fanns en soffa, varifrån han fick följa uppläsningen via en tv-skärm.

75-årige Mladic ska vara svårt sjuk och enligt hans advokat Dragan Ivetic har läkare varnat för att ”alla former av stress, inklusive en rättsprocess, kan öka risken för att han dör”.

Ratko Mladic kommer att överklaga domen mot honom, uppger hans advokat enligt Reuters.

Ratko Mladic med en åttaårig muslimsk pojke i Srebrenica. Pojken överlevde massakern och vittnade sedan om hur Mladic gav honom godis och sedan avrättade hans pappa och farbror. Foto: TT

Slobodan Milosevic: President i det forna Jugoslavien. När han dog i krigsförbrytartribunalen ICTY:s häkte 2006 stod han åtalad i en lång rad fall av bland annat folkmord och brott mot mänskligheten.

Radovan Karadzic: President i utbrytarrepubliken Republika Srpska. Dömdes 2016 för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten men friades för anklagelser om folkmord i samhällen som Banja Luka och Prijedor.

Ratko Mladic: Bosnienserbisk armébefälhavare. Åtalad för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Får sin dom i dag onsdag.

Biljana Plavsic: President i utbrytarrepubliken Republika Srpska och en drivande kraft för etnisk rensning av muslimer och kroater under kriget. Dömdes 2003 till elva års fängelse för brott mot mänskligheten och avtjänade delar av sitt straff i Sverige.

Källa: TT

Med dagens dom stänger ICTY igen dörrarna efter över 20 års arbete, men det innebär inte att rättegångarna mot dem som anses ha begått krigsbrott i Jugoslavien är över. Mladics eventuella överklagande kommer att tas hand om av en ny organisation som går under namnet MICT.

MICT har redan på sitt bord en överklagan av domen mot Radovan Karadzic som fick 40 år för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten under Bosnienkriget 1992–95.

ICTY var den första domstolen i sitt slag som inrättades sedan tribunalerna i Nürnberg och Tokyo efter andra världskriget. Totalt har 161 personer åtalats.

Ratko Mladic befinns skyldig på alla åtalspunkter förutom den första, där anklagelserna gällde folkmord på en rad andra platser än Srebrenica. De övriga åtalspunkterna, där han alltså döms, är följande:

2: Folkmord i Srebrenica.

3: Förföljelse, bedömt som brott mot mänskligheten.

4: Utrotning, brott mot mänskligheten.

5: Mord, brott mot mänskligheten.

6: Mord, brott mot krigets lagar eller seder.

7: Deportation, brott mot mänskligheten.

8: Omänsklig behandling genom tvångsförflyttning, brott mot mänskligheten

9: Terror, brott mot krigets lagar eller seder.

10: Olaglig attack mot civila, brott mot krigets lagar eller seder.

11: Tagande av gisslan, brott mot krigets lagar eller seder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.