Lindy Chamberlain utanför rätten i Alice Springs 1982. Foto: Scanpix

Dom slår fast: Dingo dödade hennes bebis

Uppdaterad
Publicerad

I över 30 år har fallet plågat föräldrarna och förundrat en hel värld. Nu har en undersökningsdomare slagit fast att en dingo dödade babyn Azania Chamberlain.

Flickan var nio veckor gammal när hon försvann från ett tält nära Ayers Rock där familjen campade 1980. Fallet blev oerhört uppmärksammat världen över. Det har dramatiserats flera gånger, bland annat som en Hollywoodfilm med Meryl Streep och  Sam Neill i huvudrollerna.

Händelsen utlöste en debatt i Australien om hennes mor var ansvarig för hennes död.

Flickans mor dömdes inledningsvis till fängelse för mord, trots att en utredning tydde på att flickan förts bort av en dingo, en slags vildhund. Lindy Chamberlain satt fängslad i tre år innan hon frikändes.

Föräldrarna har sedan kämpat för att få dödsorsaken fastställd. Få trodde inledningsvis på mammans förklaring. 1986 hittades Azanias jacka nära ett dingo-bo och opinionen började att vända.

I dag kunde familjen hämta ut dotterns dödsattest och de var oerhört lättade.

– Australien kan inte längre säga att dingos inte är farliga och endast attackerar om de blir provocerade, sade mamman utanför domstolen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.