En egyptisk domstol har dömt 14 män som ställts inför rätta anklagade för att vara homosexuella till tre års fängelse vardera för ”onormala” sexuella relationer, säger en av försvarsadvokaterna. Arkivbild. Foto: TT

Domar för homosexualitet mot 14 egyptier

Uppdaterad
Publicerad

En egyptisk domstol har dömt 14 män som ställts inför rätta anklagade för att vara homosexuella till tre års fängelse vardera för ”onormala” sexuella relationer, säger försvarsadvokaten Ishaq Wadie.

Advokaten säger att männen släpptes mot borgen på motsvarande drygt 2.300 kronor vardera tills nästa rättegång kan starta i högre instans efter överklagande. Rättegången mot ytterligare tre män har skjutits upp.

Homosexualitet i sig är inte uttryckligen förbjudet i egyptisk lag men myndigheterna förföljer ändå sexuella minoriteter med hjälp av bland annat andra formuleringar i beskrivningen av deras livsstil.

Under en konsert med det libanesiska bandet Mashrou' Leila, vars sångare är homosexuell, i Kairo den 22 september restes regnbågsflaggan vilket utlöste en ny våg förföljelser, med totalt 31 gripna personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.