Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bara att ta upp kniv och gaffel hemma och skära en schnitzel är något jag inte gjort förut”, säger tyska Dominika Frycz, en av de första tyskar som får den 3D-printade bioniska armen. Foto: Reuters

Tyska Dominika fick bionisk arm: ”Det är överväldigande”

Uppdaterad
Publicerad

Tyska Dominika Frycz föddes utan undre delen av vänsterarm. Nu kan hon för första gången röra handen – tack vare en 3D-printad arm.

– Det är galet, det känns som att jag aldrig haft någonting som saknas, säger 25-åringen.

Armen, som heter ”Hero Arm”, kommer från företaget Open Bionics. Den senaste versionen av uppfinningen har funnits sedan 2020, men introducerades på den tyska marknaden i år.

Dominika Frycz kan tack vare uppfinningen, vars kostnad täcks av den tyska sjukförsäkringskassan, för första gången röra sin vänsterarm.

– Jag är spänd på att se vad som kommer att hända i vardagen nu. Var jag kan använda den. Nu kan jag se att det kan röra sig bra, men jag är spänd på att se vad mer det kan hjälpa mig med, säger hon till Reuters.

Se Dominika pröva armen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.