Foto: TT

Domstol: NSA:s massövervakning av telefontrafik olaglig

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska säkerhetstjänsten NSA:s massövervakning av telefontrafiken är olaglig. Det har en federal överdomstol slagit fast rapporterar flera medier.

Enligt the Guardian har US court of appeals slagit fast att den masslagring av de amerikanska medborgarnas telefontrafik, som pågått i det fördolda, är olaglig. Enligt tidningen innebär avgörandet att NSA, myndigheten som beordrat och utfört avlyssningen, nu kommer att bli föremål för rättsliga prövningar.

Enligt Washington Post anser den tremannaledda domstolspanelen att regeringen tolkade lagen för vidlyftigt för att kunna samla in information. Domstolens beslut ändrar därmed tidigare domar som slagit fast att den kontroversiella övervakningen inte behövde prövas i domstol.

Har samlat in sedan 2001

Det var den förre NSA-medarbetaren och visselblåsaren Edward Snowden som 2013 avlöjade att NSA sedan 11 september 2001 bedrivit ett gigantiskt program där man helt utan brottsmisstanke ägnat sig åt att analysera och lagra miljontals medborgares telefontrafik. Beslutet om massövervakningen fattades efter terrorattackerna mot New York och Washington och sades rymmas inom den så kallade ”Patriot Act” som tillkom för att bekämpa terrorism. Men beslutet fattades i hemlighet och Snowdens avslöjande väckte stor uppmärksamhet.

Dagens domslut innebär dock inte att massinsamlingen avslutas förrän kongressen och lagstiftarna sagt sitt, men beslutet kommer samtidigt som en debatt pågår i kongressen om att avsluta och ersätta insamlingen, eller utöka den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.