Gatufest före folkomröstningen om självständighet för Katalonien i söndags. Foto: TT/Johannes Cleris

Domstol ogiltigförklarar sejour i Katalonien

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens konstitutionsdomstol har beslutat att ogiltigförklara sejouren i katalanska regionparlamentet på måndag där regionala ledare väntas utropa självständighet.

Domstolen i Madrid bekräftar att den ogiltigförklarat parlamentsmötet i Katalonien på tisdag. Då väntas regionala ledare utropa självständighet från Spanien.

Utslaget är enligt tidningen El País en följd av en begäran från den katalanska grenen av socialistpartiet PSOE, som är emot utropandet av självständighet.

Rajoy: Katalanerna måste återgå till lagen

I en intervju med spanska nyhetsbyrån EFE säger Mariano Rajoy ännu en gång att katalanerna måste återgå till lagen och snarast dra tillbaka sin avsiktsförklaring att utropa självständighet.

– Därför att större skada kommer att undvikas på det sättet, säger Rajoy.

När Carles Puigdemont tidigare i veckan efterfrågade medling för att lösa konflikten med Madrid avfärdade Rajoy det hela med att Katalonien först måste återgå till att följa landets konstitution.

Om Puigdemont gör verklighet av planerna på att bryta sig loss från Spanien väntar troligen drastiska åtgärder från centralregeringen.

Puigdemont: Inte rädd för att gripas

Men Puigdemont säger sig inte skrämmas av tanken på att bli gripen.

– Personligen är jag inte rädd för det, säger han i en intervju med den tyska tidningen Bild, enligt Reuters.

Ännu har varken den spanska regeringen eller rättsväsendet hotat med detta. Madrid anklagar dock Puigdemont för att ha brutit mot lagen genom att genomföra söndagens folkomröstning om självständighet i trots mot konstitutionsdomstolens förbud.

– Jag överraskas inte längre av vad den spanska regeringen gör. Ett gripande av mig är också en möjlighet, vilket skulle vara en barbarisk sak, säger Puigdemont.

Enligt katalanska myndigheter röstade 90 procent för ja till självständighet. Valdeltagandet var dock bara omkring 40 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet