Den kontroversiella lagen infördes 2013, trots protester från omvärlden och människorättsaktivister i Ryssland. Foto: TT

Domstol: Rysk homolag diskriminerande

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversiella ryska lag som förbjuder spridning av ”homosexuell propaganda” är diskriminerande, slår Europadomstolen för mänskliga rättigheter fast.

”Genom att anta sådana lagar har myndigheterna förvärrat stigmatisering, fördomar och homofobi, vilket strider mot värderingarna i ett demokratiskt samhälle”; konstaterar domstolen i Strasbourg i ett uttalande.

Har fått hård kritik

Lagen från 2013 innebär att den som sprider information om ”icke-traditionella sexuella sammansättningar” till minderåriga i Ryssland riskerar böter. Den har fått hård kritik från omvärlden och från människorättsorganisationer och fallet togs till Europadomstolen av tre ryska hbtq-aktivister.

Lagen ledde bland annat till att Disneyfilmen ”Skönheten och odjuret” blev barnförbjuden i Ryssland i våras, efter att en gay-scen i filmen pekats ut som ”uppenbar, skamlös propaganda för synd och perversa sexuella relationer” av en parlamentsledamot.

LÄS MER: Ryssland ska visa Skönheten och odjuret – med åldersgräns

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer