Domstol ska pröva utlämning av Julian Assange till USA

Uppdaterad
Publicerad

En brittisk domstol har godkänt ett överklagande från USA om att få Wikileaksgrundaren Julian Assange utlämnad till landet, skriver flera medier. Nu ska alltså saken prövas igen.

Förfrågan har tidigare avslagits sedan en lägre rättsinstans gjort bedömningen att Assange troligen kommer att begå självmord i amerikanskt fängelse. Detta på grund av hans mycket känsliga mentala tillstånd.

Läs mer: Wikileaks: Läckorna som chockade världen

USA vill att Wikileaksgrundaren ska ställas inför rätta för spionage för de hemliga militära dokument som han publicerade via Wikileaks.

De amerikanska myndigheterna har sagt till brittiska domare att Assange, vid en fällande dom, skulle kunna avtjäna sitt straff i sitt hemland Australien.

USA delar inte bedömningen om Julian Assanges tillstånd och menar att bilden av att han helt säkert skulle skada sig själv är överdriven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.