Ted Cruz kandiderar för att få bli Republikanernas presidentkandidat i valet. Foto: TT

Nu ska domstol utreda om han får bli president

Uppdaterad
Publicerad

Tjafset om republikanen Ted Cruz ursprung tas nu upp i domstol. En liten seger för Donald Trump som tidigare hotat att stämma Texas-senatorn. Men just den här stämningen kommer från en vanlig väljare från delstaten Illinois, som kräver att det utreds om den i Kanada födde kandidaten kan räknas som en så kallad ”natural-born citizen.”

I morgon är det dags för tredje rundan i republikanska primärvalet, och när turen nu har kommit till delstaten South Carolina är det knappast politik som dominerar förhandssnacket.

Istället handlar mycket om senatorn Ted Cruz ursprung. Han föddes i Kanada i december 1970, eftersom modern är amerikansk medborgare blev även den lille gossen Ted Cruz det också.

USA:s konstitution säger att landets president måste vara en så kallad ”natural-born citizen”. De flesta experter gör även bedömningen att Cruz är just amerikansk medborgare.

Efter stämning i Illinois

Ingen av landets tidigare presidenter har varit född utanför USA. Kanske är det därför som Donald Trump, även han en av de starkaste kandidaterna till att få representera Republikanerna i presidentvalet, valde att börja ifrågasätta huruvida Cruz verkligen är tillräckligt mycket amerikan. Trump har bland annat hotat med att stämma Cruz.

Nu ska saken prövas i rätten, vad innebär det egentligen att vara en ”natural-born citizen”? Efter att en stämningsansökan i delstaten Illinois kommit in, som rör just Cruz valbarhet, har en domstol i Chicago beslutat att ta upp ärendet, skriver flera amerikanska medier.

”Perfekt tillfälle för Trump”

Stämningen kommer från en man vid namn Lawrence Joyce. Han anser att Texas-senatorn inte kan räknas som vara så mycket amerikansk medborgare som krävs, och att han borde tas bort från primärvalsedeln i Illionis.

– Mitt fall ger ett perfekt tillfälle för Donald Trump att kliva fram och personligen ta upp ärendet i domstol, sägen Joyce till radiokanalen WBBM.

Han poängterar dock att han inte stödjer Trump, utan hellre vill se Ben Carson som republikanernas presidentkandidat. Joyce har kämpat flitigt för att få frågan prövad, tidigare har han anmält till valmyndigheten i delstaten Illinois att han vill få Ted Cruz valbarhet prövad – en ansökan som avslagits.

Cruz inte speciellt orolig

Det är inte helt klarlagt vad som gäller med skrivningen i konstitutionen om att vara en ”natural-born citizen”, alltså en naturlig amerikansk medborgare. För Ted Cruz är det dock tydligt vad som gället enligt USA:s konstitution och federala lagar.

– Ett barn som är fött utomlands av en amerikansk medborgare är en ”natural-born citizen”, sade Ted Cruz i en frågestund i CNN, och fortsatte med att ta upp exempel med tidigare presidentkandidater.

– John McCain (tidigare republikansk presidentkandidat) var en ”natural-born citizen” även om han föddes i Panama. Hans föräldrar var amerikanska medborgare. George Romney (republikansk presidentkandidat 1968) var amerikansk medborgare trots att han föddes i Mexiko.

Ingen person förutom en ”natural-born citizen, eller medborgare i USA, vid tidpunkten för antagandet av denna konstitution, ska vara berättigad posten som president. Inte heller ska någon person som inte uppnåt en ålder av trettiofem år, varav fjorton år som boende i USA, vara berättigad posten som president.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nye president

Mer i ämnet