USA:s president Donald trump mötte pressen i Vita huset. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Donald Trump: Bägge sidor måste samarbeta

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump säger i ett direktsänt tal på lördagskvällen svensk tid att han vill hitta en väg med sina politiska motståndare för att få till finansieringen av en mur vid gränsen till Mexiko, och därmed få ett slut på nedstängningen av delar av statsapparaten. I utbyte mot muren erbjuder Trump bland annat ett utökat skydd för så kallade ”Dreamers”.

Delar av den amerikanska statsapparaten har varit nedstängd sedan den 22 december. 800 000 statsanställda går antingen hemma – eller jobbar utan att få lön.

Bakgrunden till nedstängningen är konflikten om Trumps mur vid den mexikanska gränsen. Trump kräver 5,7 miljarder dollar till byggandet – men demokraterna i kongressen sätter stopp för det.

I ett twitterinlägg sent på fredagskvällen, svensk tid, utlovade Trump ett stort tillkännagivande under lördagen.

Erbjuder kompromiss

I ett direktsänt tal som inleddes strax efter 22.00 på lördagen svensk tid säger Donald Trump att han vill hitta en väg för att få stopp på nedstängningen. Hans krav om en mur vid gränsen står fast.

I utbyte mot muren erbjuder Trump bland annat ett utökat skydd för så kallade ”dreamers”. Trump förklarade att han är beredd att i tre år skydda 700 000 ”dreamers” från att deporteras. Det är personer som kom till USA papperslösa som barn och som i dag via migrantprogrammet Daca får möjlighet att arbeta och vistas lagligt i USA två år i taget. Trump har tidigare hotat avbryta programmet, något som Demokraterna kraftig motsatt sig.

Trump säger också att han vill avsätta 800 miljoner dollar till humanitär hjälp vid gränsen, samt ytterligare dryga 800 miljoner dollar till teknik i kampen mot droger.

– Bägge sidor i Washington måste samarbeta för att hitta en lösning, säger Donald Trump.

I förslaget till kompromiss är Trump även redo att utöka skyddet för personer som har tillfällig skyddstatus i USA med anledning av till exempel krig i hemlandet.

”Inte fungerat på många år”

Presidenten beskriver situationen vid USA:s södra gräns som en humanitär och säkerhetsmässig kris.

– Tyvärr har vårt invandringssystem inte fungerat på många år. Vi lever nu med de tragiska konsekvenserna av det, säger Trump.

Demokrat: ”Oacceptabelt”

Flera av Trumps förslag läckte ut redan innan kvällens tal. Demokraten Nancy Pelosi, talman i representantshuset, sa redan på förhand att Trumps förslag är ”oacceptabelt”. Trumps plan utgör inte ett ärligt försök att undanröja osäkerheten i människors liv och kommer sannolikt inte att antas av vare sig senaten eller representanthuset, sade hon.

Dick Durbin, en av Demokraternas ledare i senaten, hade liknande invändningar och krävde att presidenten och Republikanerna först avslutar nedstängningen och därefter sätter sig ner och samarbetar med Demokraterna.

”Dreamers” (drömmare) är benämningen på dem som kom till USA som barn och i dag lever som papperslösa eller har tidsbegränsade uppehållstillstånd genom programmet Daca (Deferred action for childhood arrivals).

Daca är ett migrantprogram som USA:s förre president Barack Obama skrev under 2012. Daca skyddar närmare 800 000 av landets ”dreamers” från deportering. Det ger unga en möjlighet att arbeta och vistas lagligt i USA två år i taget. Dess försvarare anser att barn inte ska hållas ansvariga för sina föräldrars handlingar, att ”dreamers” inte kan rå för att de vuxit upp i USA.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer