Jeff Sessions, till höger, har hamnat i skottlinjen för Trump hårda anklagelser om ”politisk häxjakt”. Foto: Evan Vucci/AP,TT

Donald Trump får mothugg av justitieminister Jeff Sessions

Uppdaterad
Publicerad
Det amerikanska rättsväsendet kommer inte vika sig för Donald Trumps påtryckningar, säger USA:s justitieminister Jeff Sessions. Utspelet kommer efter att Jeff Sessions hamnat i skottlinjen för Trumps hårda anklagelser om ”politisk häxjakt” .

Efter hårda anklagelser om politisk häxjakt i och med Rysslandsutredning åker Donald Trump på mothugg från landets justitieminister Jeff Sessions.

– Medan jag är justitieminister kommer arbetet inom justitiedepartementet inte att låta sig påverkas, på ett otillbörligt sätt, av politisk hänsyn, sa Jeff Sessions på en presskonferens igår.

I en intervju i tv-kanalen Fox News på torsdagen riktade Donald Trump hård ord mot Jeff Sessions, och sa att han endast fick jobbet som justitieminister för att han ansågs lojal.

En uppfattning som Trump nu verkar ändrat sig om.

– Vad är han för en slags människa egentligen, sa Donald Trump i intervjun med Fox News.

Rysslandsutredningen

Donald Trumps höga tonläge om politisk häxjakt har skruvats upp ytterligare efter att Rysslandsutredningen särskilda åklagare Robert Mueller gjort flera framsteg.

Utredningens mål är att granska eventuell rysk inblandning i presidentvalet 2016. I veckan dömdes Trumps tidigare valkampanjchef Paul Manafort för bedrägeri och Trumps tidigare advokat Michael Cohen visade villighet att samarbeta med åklagare mot Trump för att få ett lindrigare straff.

Donald Trump har länge försökt få Jeff Sessions att ingripa mot Rysslandsutredning och den särskilda åklagaren Robert Mueller.

Men justitieminister Jeff Sessions tog departementets utredare och åklagare i försvar mot Trumps påhopp i sitt uttalande på torsdagen.

– Ingen nation har mer begåvade och hängiven grupp av utredare och åklagare än USA, sa Jeff Sessions.

Var tidigt hängiven Trumpsupporter

Den 71-åriga justitieministern var tidigt en hängiven supporter till Donald Trump när han offentliggjorde sin kandidatur till presidentposten.

I mars 2017 fjärmade sig Jeff Session ansvaret för Rysslandsutredning, vilket retat Donald Trump till den grad att det spekulerats om Jeff Sessions till slut kan tvingas att avgå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer