Donald Trumps son, Trump jr, och Vita husets presschef Sarah Huckabee Sanders. Foto: AP/TT

”Donald Trump gjorde bara vad varje pappa skulle ha gjort”

Uppdaterad
Publicerad

Rapporter om att Donald Trumps son, Trump jr, ska ha fått ett felaktigt uttalande om mötet med en rysk advokat dikterat för sig av sin pappa förnekas nu av Vita huset.

– Han dikterade definitivt inte. Han gjorde bara vad varje pappa skulle ha gjort, säger Vita husets presschef Sarah Huckabee Sanders.

I ett uttalande sade Donald Trump jr att mötet med en rysk advokat i juni 2016 inte handlade om pappans presidentvalskampanj. Där påstods att mötet handlade om adoption av ryska barn, och att det inte rörde kampanjfrågor.

Uttalandet ska ha dikterats av presidenten på flyget hem från G20-mötet i Tyskland.

LÄS MER: Uppgifter: Trump bakom sonens ord

Senare släppte Trump jr mejl som visade att han vetat att mötet med advokaten kunde ge information ämnad att misskreditera demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

”Han dikterade inte”

Enligt Washington Post ska president Trump ha diskuterat med sonen på flyget hem från G20-mötet i Tyskland hur han skulle adressera uppgifterna inför pressen.

– Han kom med synpunkter, men han dikterade inte. Han gjorde bara vad varje pappa skulle ha gjort, säger Sarah Huckabee Sanders.

Presschefen menade också att det hela inte har någon betydelse, eftersom uttalandet från Trump jr om att han enbart trodde han skulle prata om rysk adoption i slutändan inte innehöll några felaktigheter.

LÄS MER: Därför är Trump Jrs möte så kontroversiellt

– Det följdes inte upp. Demokraterna vill använda det här som ett pr-trick och gör allt de kan för att hålla historien vid liv i tidningarna varenda dag. Det amerikanska folket röstade för ”Amerika först”, inte ”Ryssland först” och det är fokus för vår administration.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.