Donald Trump Foto: Scanpix

Donald Trump vill stämma Vattenfall

Uppdaterad
Publicerad

Den skotska regeringen gav i går grönt ljus till den vindkraftspark som fått affärsmagnaten och multimiljardären Donald Trump att rasa.

Bakom bygget i Aberdeen-bukten i Skottland ligger bland andra svenska Vattenfall, som är huvudägare. Donald Trump har under flera år motarbetat projektet och lovat att han ska plöja ner stora pengar för att stoppa bygget, som består av elva stycken gigantiska vindkraftverk.

Trump menar att bygget kommer att förstöra utsikten från hans golf-resort, som han kallar för ”Världens bästa golfbana” och väntas kosta 750 miljoner pund (7,7 miljarder kronor).

”Ska stoppa bygget”

Fastighetsmiljardären, som själv är halvskotte, fortsätter även sina hätska utspel mot förre detta vännen, den skotske försteministern Alex Salmond. Trump vidhåller också att Salmond gett honom ett verbalt löfte om att vindkraftsparken aldrig skulle byggas.

”Alex Salmond är en man besatt av en föråldrad teknik (vindkraft), och han kommer att förstöra Skottlands magnifika natur. Även turismen, Skottlands största industri, kommer att slås i bitar. Vi kommer att lägga ner de pengar som behövs för att se till att stoppa bygget”, skriver Trump som reaktion på gårdagens omröstning.

”Världen överger vindkraften”

Donald Trump, som är känd för att ha nära till konspirationsteorierna, menar att resten av världen nu överger vindkraften och hotar att stämma de inblandade i vindpark-projektet, som enligt Trump kommer att bli spiken i kistan för Aberdeen och Skottland.   

På sitt twitterkonto rasade också Trump mot Salmond, bland annat genom att framhålla att ministern inte bara vill förstöra Skottlands vackra natur med vindkraft utan att han även var med och benådade den nu avlidne och då dödssjuke Lockerbie-terroristen Abdelbaset Ali al-Megrahi 2009.

Klimatskeptikern Donald Trump har själv kritiserats hårt av skotska miljöorganisationer och lokalbefolkningen i Aberdeen, som menar att bygget av golfresorten, som ska sträcka sig 4,5 kilometer längs kusten, hotar traktens sandbankar och djurliv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer