Donald Trump Foto: Scanpix

Donald Trump vill stämma Vattenfall

Uppdaterad
Publicerad

Den skotska regeringen gav i går grönt ljus till den vindkraftspark som fått affärsmagnaten och multimiljardären Donald Trump att rasa.

Bakom bygget i Aberdeen-bukten i Skottland ligger blandandra svenska Vattenfall, som är huvudägare. Donald Trump har under flera årmotarbetat projektet och lovat att han ska plöja ner stora pengar för attstoppa bygget, som består av elva stycken gigantiska vindkraftverk.

Trump menar att bygget kommer att förstöra utsikten frånhans golf-resort, som han kallar för ”Världens bästa golfbana” och väntas kosta 750 miljoner pund (7,7miljarder kronor).

”Ska stoppa bygget”

Fastighetsmiljardären, som själv är halvskotte, fortsätteräven sina hätska utspel mot förre detta vännen, den skotske försteministernAlex Salmond. Trump vidhåller också att Salmond gett honom ett verbalt löfte omatt vindkraftsparken aldrig skulle byggas.

”Alex Salmond är en man besatt av en föråldrad teknik(vindkraft), och han kommer att förstöra Skottlands magnifika natur. Äventurismen, Skottlands största industri, kommer att slås i bitar. Vi kommer attlägga ner de pengar som behövs för att se till att stoppa bygget”, skriverTrump som reaktion på gårdagens omröstning.

”Världen överger vindkraften”

Donald Trump, som är känd för att ha nära tillkonspirationsteorierna, menar att resten av världen nu överger vindkraften och hotaratt stämma de inblandade i vindpark-projektet, som enligt Trump kommer att blispiken i kistan för Aberdeen och Skottland.  

På sitt twitterkonto rasade också Trump mot Salmond, blandannat genom att framhålla att ministern inte bara vill förstöra Skottlandsvackra natur med vindkraft utan att han även var med och benådade den nuavlidne och då dödssjuke Lockerbie-terroristen Abdelbaset Ali al-Megrahi2009.

Klimatskeptikern Donald Trump har själv kritiserats hårt av skotskamiljöorganisationer och lokalbefolkningen i Aberdeen, som menar att bygget avgolfresorten, som ska sträcka sig 4,5 kilometer längs kusten, hotar traktenssandbankar och djurliv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.