Donald Trump under ett tal utanför Vita huset. Foto: Alex Brandon, AP / TT

Donald Trump nomineras till Nobels fredspris av norsk politiker

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har nominerats till Nobels Fredspris av den norska politikern Christian Tybring-Gjedde. Anledningen uppges vara presidentens insats i den ”historiska fredsöverenskommelsen” mellan Israel och Förenade Arabemiraten, rapporterar fler medier.

Bara veckor efter att ett fredsavtal slutits mellan Israel och Förenade Arabemiraten nomineras nu USA:s president Donald Trump till Nobels fredspris för sina insatser i förhandlingarna.

Bakom nomineringen står den norska politikern Christian Tybring-Gjedde i norska Fremskrittspartiet, som menar att Trump-administrationen har spelat en ”nyckelroll” i medlingen mellan länderna.

 I ett brev till Nobelkommittén uppger han att andra länder i Mellanöstern väntas följa efter och att fredsavtalet kan bli ”game changer” i regionen.

– Jag tycker att han har gjort mer för att försöka skapa fred mellan nationer än vad de flesta andra nominerade till fredspriset har gjort, säger Christian Tybring-Gjedde till Fox News.

Tidigare nominerad

Det är andra gången som Christian Tybring-Gjedde nominerar Donald Trump till fredspriset. 2018 motiverade han det med presidentens fredsbevarande överenskommelse med Kim Jong Un.

För att nominera någon till fredspriset behövs ingen särskild inbjudan, det räcker med att uppfylla vissa kriterier och kvalifikationer för vem som får lämna förslag. Däribland ingår ministrar, statschefer, regeringsmedlemmar och universitetsprofessorer, bland annat. Det har genom åren lett till en bred spridning av kandidater, vilka gallras av Norska Nobelkommittén som senare också utser en pristagare.

Fredspristagaren tillkännages den 9 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer