Med sina närmare 35.000 inlägg på Twitter har presidenten uttryckt sig om allt från världspolitik till fake news. Foto: TT/Skärmdump

Donald Trump på Twitter – så har åsikterna pendlat

Uppdaterad
Publicerad

Presidentskapet har inte fått Donald Trump att slå av nämnvärt på de rasande utfallen på sociala medier. Det har inte heller hans förmåga att säga emot sina tidigare uttalanden och helt byta fot i frågor – något hans tweets illustrerar mer än väl.

USA:s 45:e president Donald Trump har nu suttit 100 dagar på posten. ”Jag tror att jag kanske inte skulle vara här om det inte vore för Twitter”, sade Donald Trump i en intervju i amerikanska Fox News för någon månad sedan, och menade att han utsätts för så mycket fejkade nyheter från oärliga medier.

Samtidigt sade han sig ha sin ”egen form av media”, med hänvisning till sitt enorma sociala medier-följe på uppskattningsvis nära 100 miljoner personer – uppdelat på stora sociala medier-plattformar som Twitter, Facebook och Instagram.

Färre tweets – och versaler

Under sin första tid som president har Donald Trumps vanor hunnit förändras, enligt den brittiska tidningen The Telegraph.

Enligt deras kartläggning har presidenten gått från att posta i genomsnitt sju inlägg per dag, under tiden han kandiderade, till fyra per dag under sin tid som sittande president. Enligt tidningen har användandet av versaler också minskat, något han inte snålade med bara sex dagar innan han tillträdde:

Ett inlägg på Twitter signerat Donald Trump sex dagar innan han tillträdde som president. Foto: Skärmdump

Ändrat åsikt i flera frågor

Redan som presidentvalskandidat anklagades Donald Trump från både höger och vänster för att byta åsikter som andra byter underkläder. I vitt skilda frågor som tortyr, abort och visum åt gästarbetare.

SVT Nyheter har samlat ihop fem exempel på när Donald Trump sagt emot sig själv:

1. Klimatförändringar

I november 2012 twittrade han att ”begreppet global uppvärmning skapades av och för kineserna för att göra tillverkningen i USA icke-konkurrenskraftig”.

Foto: Skärmdump

Året därpå skrev han att ”den globala uppvärmningen är en total och väldigt dyr bluff!”.

Foto: Skärmdump

Men under den första tv-sända presidentvalsdebatten mot rivalen Hillary Clinton förnekade Donald Trump att han sagt att att han påstått att klimatförändringen är ett kinesiskt hopkok. I september 2016 förtydligade Trumps kampanjchef Kellyanne Conway hans nuvarande position i en intervju med CNN och sa då att han anser att klimatförändring existerar men att den är ”naturligt förekommande”.

2. Angela Merkel

I oktober 2013 skrev Donald Trump:

”Angela Merkel gör ett fantastiskt jobb som Tysklands förbundskansler. Ungdomsarbetslösheten är rekordlåg & hon har budgetöverskott.”

Foto: Skärmdump

Men i december 2015 skrev han att hon ”förstör Tyskland”.

Foto: Skärmdump

3. John McCain

Om republikanen, Vietnamveteranen och Arizona-senatorn John McCain i maj 2013

”Jag gillar John McCain.” 

Foto: Skärmdump

Men drygt två år senare hade något hänt:

”Jag är inte ett fan av John McCain för han har gjort så lite för våra veteraner.”

Foto: Skärmdump

4. Trovärdiga källor

2013 hävdade Trump att ”extremt trovärdiga källor” hade sagt till honom att dåvarande presidenten Barack Obamas födelsebevis var förfalskat.

Donald Trump skrev att en extremt trovärdig källa sagt att Barack Obamas födelsebevis var falskt. Foto: Skärmdump

I september 2016 uppmanar presidentkandidaten sina över 12 miljoner följare att inte tro på några nyheter som citerar namnlösa källor.

Foto: Skärmdump

5. Twitter

För flera år sedan, 2012, förklarade han sin kärlek till mikrobloggen:

Foto: Skärmdump

I en intervju i Fox News förklarade han däremot att han inte tyckte om att tweeta utan kunde lägga sin tid på viktigare saker, enligt en amerikansk tidning twittrade han igen redan en timme efter intevjun.

I skrivande stund följs Donald Trump av 28,4 miljoner Twitter-användare. Det placerar honom på plats 42 på listan över de som har flest följare i världen. '

Han är placerad före världsartisten Adele och efter fotbollspelaren Neymar, som har en halv miljon fler följare än presidenten.

Trump har i sin tur skrivit 34.800 meddelanden, så kallade tweets på mikrobloggen.

Hans företrädare Barack Obama ligger dock långt före. Med sina 87.2 miljoner följare är han tredje största twittrare i världen, efter artisterna Justin Bieber och Katy Perry.

Utöver det privata twitterkontot @realDonaldTrump styr hans administration också över den amerikanska presidentens officiella och rullande konto @POTUS som tidigare användes av Obama. Det följs i dag av 18,6 miljoner användare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.