Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På fredagens pressträff uttalade sig Trump om protesterna. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Donald Trump eldar på virusprotester

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra personer har demonstrerat mot de hårda restriktionerna i Kalifornien, och Donald Trump eldar på protesterna genom en serie tweets om att olika delstater borde ”befrias”.
Kampen mot det nya coronaviruset blir alltmer politisk i USA.

Lokalpolitikern Melissa Ackison skriker ut sin ilska mot vad hon anser är ”statliga övertramp” vid en protest i Ohiostaden Columbus. Delstaten ska inte avgöra om en person ska hålla sig hemma heller vems arbete som är samhällsviktigt, enligt tidsskriften Time.

Liknande protester har setts de senaste dagarna i bland annat Oklahoma, Michigan, Texas och Virginia. Och på fredagen trotsade flera hundra personer reglerna om social distansering och samlades i Huntington Beach i Kalifornien för att protestera, uppger nyhetskanalen CNN.

En serie tweets

Många av dem som demonstrerar är Trumpanhängare och bär presidentens karaktäristiska röda kampanjkeps, skriver Time. Och på fredagen sträckte han ut handen till dem, genom en serie Twitterinlägg där han skrev att delstaterna Minnesota, Michigan och Virginia – alla med demokratiska guvernörer – måste ”befrias”.

Det kan ses som märkligt eftersom Trump själv förordat åtminstone vissa restriktioner för att minska spridningen av coronaviruset.

Men presidenten går en svår balansgång mellan sin vilja att skydda sina landsmän och att öppna upp landets ekonomi – något som han i torsdags meddelade kommer att ske stegvis med start de närmaste veckorna. USA går till presidentval i november och den, fram till viruskrisens start, starka ekonomin har länge setts som Trumps främsta argument för att bli återvald.

”Farligt agerande”

De senaste dagarnas presskonferenser i Vita huset har dock varit kaotiska och presidenten har framstått som någon som främst vill plocka egna politiska poäng på viruskrisen. Lägg därtill att han bråkat öppet med flera guvernörer, bland dem Andrew Cuomo som styr i det hårt drabbade New York.

Efter fredagens twitterinlägg delstaten Washingtons guvernör, Jay Inslee, att presidenten ”uppmuntrar till olagligt och farligt agerande” och därmed utsätter miljontals människor för risken att drabbas av covid-19, skriver tidningen The New York Times.

Trump: ”De har gjort för mycket”

Vid sin dagliga presskonferens kort därpå fick Trump frågan om delstaterna borde lyfta sina påbud om att invånarna ska stanna hemma.

– Nej, men jag tycker att delar av vad de har gjort är för mycket, svarade han.

USA är ett av de värst drabbade länderna globalt med över 700 000 konstaterade fall och nära 37 000 dödsfall, enligt Johns Hopkins Universitys sammanställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer