En månad efter lanseringen – så går det för Trumps nya app

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps sociala medier-app Truth Social skulle bli den nya stora plattformen som “utmanar techjättarnas tyranni”. Men nästan en månad efter lanseringen är resultaten få.  

– Trump är själv inte ens inne på Truth Social, så man kan tänka sig att han inte är så nöjd med den själv, säger Björn Jeffrey, techanalytiker.

Efter att ha varit bannlyst från de stora sociala medier-plattformarna i nästan ett år tillkännagav USA:s tidigare president att han skulle lansera en helt egen plattform: Truth Social.

”Talibanerna finns på Twitter, men er favoritpresident har blivit tystad. Jag ser fram emot att dela med mig av mina tankar på Truth Social och att slå tillbaka mot techjättarna”, sa Donald Trump då.

Tekniska problem

När appen släpptes den 21 februari var Truth Social den mest nedladdade appen i App store. Men bara några dygn senare låg den på plats 173, till stor del på grund av tekniska problem. Många användare kunde nämligen inte skapa ett konto –  och har fortfarande inte kunnat det.

– De schabblade bort det. Här hade Trump ett tillfälle att få uppmärksamhet eftersom alla undrade ”vad är det här för app?”. Men då kunde de flesta användarna inte ens komma in utan hamnade i stället på en väntelista, säger Björn Jeffrey, techanalytiker på Svenska dagbladet, som själv väntat på att få kunna registrera ett konto i snart en månad. 

”Twitterklon ingen är inne på”

Enligt Jeffrey har Trumps team underskattat de resurser som behövs för att skapa ett stort socialt nätverk och han menar att ju längre folk står på väntelistan desto mer kommer intresset för plattformen att svalna.

Ytterligare en utmaning appen står inför är att Truth Social lanserats som ett brett alternativ till de traditionella plattformarna, menar han.

–  De flesta startar litet och lågmält och skalar upp sin plattform långsamt. Truth Social har gjort motsatsen, när den i princip är en Twitterklon som ingen är inne på. Trump är själv inte ens inne på Truth Social, så man kan tänka sig att han inte är så nöjd med den själv, säger Jeffrey.

Enligt The Guardian hade appen ynka 300 000 besök i genomsnitt under första delen av mars. Donald Trump har hittills publicerat ett enda inlägg på plattformen. Men kan det vända?

– På ett sätt kan man säga att det kanske inte startat igång ännu i och med att Donald Trump inte är aktiv på plattformen nu. Det kanske vänder om han blir det. Eller om han exempelvis meddelar att han ställer upp i presidentvalet och på så vis skapar ett medialt intresse för det han skriver där, säger Jeffrey.

Truth Social är inte den enda alternativa högerplattformen på marknaden. Starta videon för att se tre andra exempel och hur det gått för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.