USA:s tidigare president Donald Trump. Foto: José Luis Villegas/TT

Trumps bolag döms för skattebrott

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Trump Organization dömdes under tisdagen för flera skattebedrägerier en domstol i New York, skriver NBC News. Bolaget döms på samtliga punkter i målet som rör händelser under en 15-årsperiod.

Domstolen har riktat sig mot bolagen Trump Corporation och Trump Payroll Corporation, som ingår i Trump Organization.

Åtalspunkterna handlar om att Trump Organization varit delaktig i att undvika förmånsbeskattning för höga chefer som haft tillgång till hyresfria lägenheter och lyxbilar. Enligt domstolen ska skattebedrägerierna ha styrts från bolagens högsta ledning.

Enligt distriktsåklagaren Alvin Bragg rör det sig om girighet och fusk.

– I 13 års tid kom Trump Corporation och Trump Payroll Corporation undan med ett system som gav högt uppsatta chefer förmåner samtidigt som de höll undan dessa för skattemyndigheten för att slippa betala skatt, säger Bragg enligt NBC News.

Trump: En häxjakt

Nu väntas bolaget straffas med böter på upp till 1,6 miljoner dollar, motsvarande knappt 17 miljoner svenska kronor.

Donald Trump, som själv inte har åtalats, har klagat på domen och säger att åklagarmyndigheten bedriver en häxjakt mot honom.

Men enligt åklagarna var Trump, som inte närvarade under rättegången, fullt medveten om skatteupplägget, något som expresidenten och bolagets advokater förnekar.

Häromdagen åkte Donald Trump på ett annat rättsligt bakslag. Efter ett beslut i en appellationsdomstol kan han inte längre blockera justitiedepartementets utredning av hur han hanterat tusentals dokument – många av dem hemligstämplade – som lämnat regeringskansliet och hittats vid en razzia i hans residens Mar-a-Lago i Florida.

Texten uppdateras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA: ”Jag vill bli president igen”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.