Blodig avslutning på gisslandrama

Uppdaterad
Publicerad

Två dramatiska gisslandraman skakade Paris i dag, dagen efter vad som kallats ”Frankrikes elfte september”. Bröderna Kouachi, som låg bakom dådet mot Charlie Hebdo, barrikaderade sig i en lokal nordost om Paris. Strax efter fem var dramat över – och terrorister och fyra ur gisslan döda.

Bröderna Cherif och Said Kouachi, som misstänks varit de som legat bakom den avrättningsliknande terrorattacken mot Charlie Hebdo, tog tidigare under dagen gisslan och barrikaderade sig i en industrilokal i byn Dammartin-en-Goële nordost om Paris. Senare under fredagen tog en man flera som gisslan i en judisk butik i Porte de Vincennes i östra Paris.

Vid femtiden inleddes den massiva polisinsatsen, och föräldrar till barn som befann sig på den intilliggande skolan stod gråtande och såg på när polisen gick in i industrilokalen med chockgranater.

Terrordåd mot fransk tidning

”Nu händer det något här”

SVT:s Henrik Silver befann sig utanför butiken i Porte de Vincennes i direktsändning.

– Nu händer det något här, det är en explosion, en granat, sa han, och man hörde högljudda explosioner.

Den misstänkte gärningsmannen, identifierad som Amedy Coulibaly, dog vid insatsen. Han hotade enligt franska medier att döda gisslan om inte insatsen mot bröderna Kouachi i byn Dammartin-en-Goële avslutades.

Rörliga bilder från insatsen visar hur människor flyr för sina liv, däribland en pappa med ett litet barn i famnen.

Flera i gisslan döda

Fyra personer ur gisslan ska också ha dött i insatsen i Paris, bekrärftar Frankrikes president François Hollande vid en presskonferens. En kvinna med koppling till Amedy Coulibaly befinner sig på flykt.

Svensken Fredrik Ramberg, som bor i Paris sedan fem år tillbaka, säger till TT att stämningen i Paris under gisslandramat var mycket spänd.

– Det ser nästan som en krigsskådeplats, säger han.

Polisens insatser hyllas nu av franska politiker.

– Hela mitt hjärta står med de skadade och offrens familjer. Stolt över våra ordningsmakter som ledde dessa insatser med livet som insats, skriver exempelvis före detta premiärministern Jean­-Marc Ayrault.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet