Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är nattens drönarattacker Foto: SVT/Ostorozhno Novosti

Flera drönarattacker på rysk mark – bombade Kiev strax efteråt

Uppdaterad
Publicerad

Flera orter i Ryssland har attackerats i en större drönarattack i natt. Strax efteråt genomförde Ryssland en massiv bombning av Kiev.

Flera ryska militära transportflygplan förstördes under natten vid flygplatsen i Pskov i vad som kan vara den hittills största drönarattacken på rysk mark under kriget.

Det ryska försvaret hävdar att de skjutit ner drönare i sex ryska regioner under natten. Även den ryskockuperade Krimhalvön har attackerats med havsburna drönare.

Kriget i Ukraina

Den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu anklagar Ukraina för att ligga bakom attackerna. Ukraina, som sällan tar på sig attacker på ryskt territorium, har däremot inte kommenterat händelserna.

Svarade med att bomba Kiev

De första drönarattackerna i Ryssland rapporterades vid 03-tiden, två timmar senare, vid 05 utsattes den ukrainska huvudstaden Kiev för en ”massiv” bombning. Två civila personer ska ha dödats och minst tre skadades i det ryska anfallet.

”Kiev har inte upplevt en så här stor attack sedan i våras. Fienden genomförde en massiv attack med både robotar och drönare”, skriver Serhij Popko, chef för Kievs militäradministration på Telegram.

Enligt honom ska ryska drönare anfallit staden från flera riktningar, samtidigt som robotar sköts från stridsflygplan.

Paasikivi: Illustrerar brist i luftförsvaret

Drönarattackerna mot ryskt territorium har ökat under sommaren och även om Ukraina sällan öppet tar på sig ansvaret för dem är det sannolikt att de flesta av dem ändå kommer från Ukraina. Det menar flera svenska experter som var med i SVT:s Utrikesbyrån på tisdagen.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi menar att den här typen av attacker mot ryska orter, utöver de militära syften, också är ett sätt för Ukraina att visa för ryssarna att de är med i ett krig.

– Ryssland startade det här kriget, de måste veta att de är med i det. Det är en konsekvens, säger Joakim Paasikivi.

Paasikivi säger att sommarens drönarattacker mot Ryssland även har illustrerat bristerna i det ryska luftförsvaret.

– Man har placerat ut väsentliga luftvärnsresurser i Moskva, runt Kreml och på alla ställen som är i närheten av Putin. De hävdar att de skjuter ner allting men det har man uppenbarligen inte gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet