Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bilder från ukrainska myndigheter visar hur ryska soldater grävt och byggt i Tjernobyls förbjudna zon. Foto: AP

Drönarbilder från Tjernobyl: Ryska trupper grävde skyttegravar i förbjudna zonen

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal soldater och fordon drog fram på den förorenade marken i Tjernobyls förbjudna zon i början av Rysslands invasion av Ukraina. Nu visar drönarbilder från ukrainska myndigheter hur soldaterna grävt skyttegravar och boplatser i den så kallade ”Röda skogen”.

Röda skogen är skogspartiet närmast kärnkraftverket. Namnet kommer från den rödaktiga färg tallarna fick när de hade dött av de höga strålningsnivåerna efter olyckan 1986.

I dag är den förbjudna zonen en av de mest radioaktivt förorenade platserna i världen. Därför är det endast tillåtet att vistas inom området ett begränsat antal timmar om dagen.

Exakt hur länge ryska soldater befann sig i skogen är ännu oklart, men enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP kan vissa ha stannat där i över en månad. Enligt ukrainska myndigheter skulle en sådan vistelse kunna innebära allvarliga hälsoeffekter.

Det ryska försvaret har ännu inte kommenterat närvaron i Röda skogen, och det finns ännu inga uppgifter om att soldater drabbats av strålningsskador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet