Drottning Elizabeth II firar 60 år på tronen. Foto: Scanpix

Drottning Elizabeth firar 60 år på tronen

Uppdaterad
Publicerad

Winston Churchill var premiärminister när hon blott 25 år gammal blev brittiska imperiets drottning 1952. Nu har Elizabeth II haft jobbet i 60 år.

Det firas med pompa och ståt i fyra dagar med start under lördagen.

-Det här är sannerligen en dag som jag aldrig kommer att glömma. Luften riktigt vibrerar av festligheterna, alla är så stolta och glada och – tror jag – inspirerade av alltihop, sade den walesiska operasångerskan Katherine Jenkins efter att hon inför festföremålet lett över 100.000 välgångsönskare i den brittiska nationalsången.

Jätteflotta på Themsen

Platsen där festligheterna inleddes var väl vald. Drottning Elizabeths kärlek till hästkapplöpningar hade bejakats och tillsammans med maken prins Philip förgyllde festföremålet det legendariska Epsom Derby med sin närvaro. Även sönerna Andrew och Edward, liksom barnbarnen Beatrice och Eugenie deltog vid hästkapplöpningen.

På söndagen blir det båtfärd på Themsen med en jätteflotta på tusen båtar – en miljon britter bedöms ha rest till huvudstaden bara för att följa båtarna längs flodkanten.

Många skeppare putsade på lördagen på sina båtar in i det sista för att kunna vara med och eskortera den kungliga farkosten.

Flera gatufester

-I morgon kommer floden praktiskt taget vara fylld med ”Vem är vem”, och här kommer verkligen finnas alla sorters farkoster, stora som små, gamla som nya. Det blir från Storbritanniens och monarkins historia, allt för att hylla jubilaren, berättade skepparen Rob Salvidge för brittiska BBC vars vädertjänst dock förutspådde ihållande regn under söndagen.

Gatorna i Storbritanniens städer är prydda med flaggan Union Jack och gatufester hålls över hela landet.

Innan festligheterna kulminerar på tisdag med en ceremoniell parad blir det bland annat konsert med Paul McCartney, Elton John och andra brittiska artister invid Buckingham Palace i London.

Fakta

Fakta: Drottning Elizabeth

  • Drottning Elizabeth II föddes den 21 april 1926, äldsta dotter till prins Albert, som senare blev kung Georg VI av Storbritannien.
  • Hon gifte sig 1947 med den fem år äldre Philip Mountbatten, tidigare prins av Grekland och Danmark som fick titeln hertig av Edinburgh.
  • Elizabeth tillträdde tronen den 6 februari 1952 sedan den sjuklige kungen hastigt avlidit. Den officiella kröningen ägde rum i juni 1953.
  • Drottningen och prins Philip har fyra barn; prins Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward. Prins Charles står i tur att överta tronen efter drottningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.