Stig Millehaugen återvände inte till anstalten i Trondheim efter en kortare permission i onsdags. Nu pågår en intensiv jakt efter dubbelmördaren. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Norsk dubbelmördare ännu på fri fot – intensiv polisjakt pågår

Uppdaterad
Publicerad

Han har beskrivits som Norges farligaste man. Nu pågår en intensiv polisjakt efter att dubbelmördaren Stig Millehaugen avvikit från en permission. Millehaugen är internationellt efterlyst och svensk polis är informerad om rymningen. En man har gripits misstänkt för att ha varit med och hjälpt till med rymningen, rapporterar VG.

Stig Millehaugen dömdes 2012 mot sitt nekande till 21 års förvaring, norsk lags strängaste straff, för mord på en gängledare. Han har avtjänat straffet på anstalten i Trondheim. 1993 dömdes han för mord på en kriminalvårdare i samband med en annan rymning.

På onsdagen kom Millehaugen inte tillbaka till anstalten efter en kortare permission han hade haft under dagen. Han ska istället ha satt sig på flyget till Oslo och sedan tagit tåget till centralstationen. Övervakningsbilder som polisen har släppt visar hur Millehaugen rör sig på Trondheims flygplats med en ryggsäck. Han ska ha också ha setts i Oslo på onsdagen enligt uppgifter till NRK.

Polisen letar brett

NRK rapporterar att polisen i Oslo har satt in omfattande resurser i huvudstaden i jakten på Millehaugen. Man genomför bland annat sökningar med helikopter och har på torsdagen också slagit till mot en adress i en av Oslos förorter och där gjort vissa beslag, enligt uppgifter till NRK. 

– Vi håller alla möjligheter öppna för var han kan vara nu, och vi kommer att utreda brett, säger Trude Buanes, polisinspektör i Oslo, till NRK.

Till tidningen Adressa säger polisen det är troligt att Millehaugen har fått hjälp med rymningen och att den troligtvis var planerad sedan tidigare. På torsdagen greps en man misstänkt för att ha varit med och hjälpt till med rymningen, rapporterar VG. Han ska kort senare ha släppts på fri fot igen, enligt NRK.

Svensk polis informerad

Millehaugen kan vara farlig i vissa situationer om han blir pressad, till exempel vid ett gripande. Det säger Johnny Brenna, före detta polis i Norge som var med och jagade Millehaugen när han smet från en permission hösten 2000, till TV4. Först åtta månader senare greps Millehaugen den gången.

Millehaugen är internationellt efterlyst genom Interpol, och samtliga polisregioner i Sverige har informerats om rymningen, rapporterar Aftonbladet.

– Jag kan bekräfta att norsk polis varit i kontakt med Polismyndigheten i Sverige i ärendet. Samtliga svenska polisregioner har fått information om efterlysningen, säger Kristian Ljungberg, presstalesperson på polisens nationella mediecenter, till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.