Afghanska säkerhetsstyrkor på plats i Kabul i Afghanistan. Foto: Ebrahim Noroozi/AP

Dubbla attacker i Afghanistan – minst 48 döda

Uppdaterad
Publicerad

Minst 48 människor har dödats i två olika explosioner i Afghanistan. Den ena av dem gick av vid ett kampanjmöte med presidenten – med en dryg vecka kvar till val.
Talibanerna tar på sig ansvaret för dåden.

Den första attacken skakade ett valmöte med president Ashraf Ghani i staden Charikar, norr om huvudstaden Kabul. Minst 26 människor dödades och 42 skadades i explosionen.

– Kvinnor och barn finns bland dem och de flesta av offren verkar vara civila. Ambulanspersonalen arbetar fortfarande, och antalet döda kan stiga, säger sjukhuschefen Abdul Qasim Sangin.

Gärningspersonen, en självmordsbombare, anlände på en motorcykel och utlöste sprängladdningen vid en kontrollstation vid ingången till mötet. Presidenten är oskadd, enligt uppgifter från hans medarbetare.

Talibanerna: Vi varnade

I de centrala delarna av Kabul detonerade sedan en annan självmordsbombare en sprängladdning i ett folktätt område. Minst 22 människor dödades och 38 skadades. De flesta var civila och många kvinnor eller barn.

Talibanrörelsen har tagit på sig ansvaret för bägge attackerna och uppger att tiotals människor dödades. Enligt gruppens talesperson riktades självmordsattackerna mot afghanska säkerhetsstyrkor.

I ett meddelande hävdar rörelsen att den ”varnat” folk på förhand.

”Delta inte i marionettregeringens valmöten, för alla sådana samlingar är militära mål för oss. Om någon skadas trots denna varning har de bara sig själva att skylla”, lyder meddelandet.

Hård säkerhet

Talibanerna har hotat med att intensifiera striderna med afghanska och utländska styrkor för att påverka människor att avstå från att rösta i valet den 28 september, där Ghani vill bli omvald till en andra femårsperiod.

Säkerheten vid valmöten har varit hård efter utfästelser från talibanerna om attacker mot just valmöten och vallokaler.

I förra veckan stod det klart att samtalen mellan USA och talibanerna inte får en fortsättning. Samtalen syftade till att nå en överenskommelse om tillbakadragande av amerikanska trupper mot en försäkran från talibanerna att inte låta terrororganisationer få fäste i Afghanistan.

Stopp i USA-samtal

Ghani hoppas att han och hans regering ska få ett stärkt mandat i det kommande valet.

I förra veckan stod det klart att samtalen mellan USA och talibanerna, som Ghanis regering inte varit en del av, inte får en fortsättning. Samtalen syftade till att nå en överenskommelse om tillbakadragande av amerikanska trupper mot en försäkran från talibanerna att inte låta terrororganisationer få fäste i Afghanistan. Om parterna skulle ha nått ett avtal väntades presidentvalet bli inställt.

Under augusti månad dödades totalt 2 307 personer i Afghanistan – i snitt 74 om dagen, enligt en genomgång av brittiska BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer