Dödsstraffsmotståndare protesterar mot beslutet i Arkansas. Foto: TT

Dubbla avrättningar i Arkansas

Publicerad

Den amerikanska delstaten Arkansas har genomfört dubbla avrättningar med giftinjektion. Det är första gången på 17 år som en delstat avrättar två personer på samma dag.

Först avrättades en 52-årig mord- och våldtäktsdömd fånge, Jack Jones, sedan USA:s högsta domstol avslagit en begäran om uppskov.

Senare avrättades en 46-årig man, Marcel Williams, som dömts till döden för kidnappning, våldtäkt och mord. Inte sedan i Texas 2000 har en delstat avrättar två personer på samma dag.

Den andra avrättningen stoppades tillfälligt av en domare i minuterna innan den skulle påbörjas, men en timme senare kom ett nytt beslut om att den kunde verkställas. Williams förklarades död drygt tre timmar efter Jones.

Förra veckan avrättades den första fången på 12 år i delstaten.

Arkansas hade planerat att avrätta åtta personer på elva dagar – bland dem måndagens två – i syfte att hinna ge så många dödliga injektioner som möjligt innan ett av läkemedlen som används vid avrättningar går ut i slutet av april. Men fyra av avrättningarna har stoppats tillfälligt av Högsta domstolen i Arkansas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer