Nytt värmerekord har uppmäts i Norge för januari månad. Foto: Claudia Bresciani/TT/SVT

19 grader i Norge – dubbla värmerekord

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en het inledning på året i flera delar av Norge. Under torsdagen slogs januarirekordet två gånger om. Först uppmättes 18,6 grader i Åndalsnes. En temperatur som sedan slogs i närliggande Sunndalsøra när kvicksilvret nådde upp till 19 grader på termometern.

Den som är på väg till mellersta Norge för att uppleva riktig vinter kan bli besviken. Under torsdagen är det snarare närmare till hands att dra på sig shortsen än vantarna. Två gånger om har nämligen värmerekordet i Norge för januari månad slagits, det rapporterar NRK.

Först mättes 18,6 grader i Åndalsnes som ligger i Møre och Romsdals fylke. Strax efteråt blev det ännu varmare i Sunndalsøra då det blev hela 19 grader – den 2 januari alltså.

Reaktionerna på det varma januarivädret har varit blandade. Flera tycker att det är trevligt men oroande.

Blandade reaktioner

– Det är väldigt gott och varmt och helt speciellt. Samtidig är det bekymmersamt med förändringarna i vädret och klimatet, säger politikern Yvonne Wold, från Sosialistisk Venstreparti som är ordförande i Rauma kommun, till NRK.

Området upplever ovanligt varmt väder på flera håll och det finns ett antal platser där man mätt över 17 grader. Och långtidsprognosen visar att det milda vädret kommer att hålla i sig ett tag till i området.

Det nya norska värmerekordet raderade ut det gamla på 17,9 grader som uppmättes i januari i Tafjord 1989.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.