Dublinförordningen föreslås skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Dublinförordningen, som reglerar asylfall inom EU, ska upphävas. Det föreslår EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett tal i EU-parlamentet på onsdagen.

– Vi kommer att avskaffa Dublinreglerna och ersätta dem med ett nytt europeiskt migrationshanteringssystem, säger von der Leyen.

Utspelet kommer när den tyska kommissionsbasen gör sitt sista svarsinlägg i den debatt som följt på hennes långa linjetal på onsdagsmorgonen.

Tidigare har hon varit fåordig om vad som egentligen kommer att ingå när nya asyl- och migrationsplaner ska presenteras av svenska kommissionären Ylva Johansson om en vecka.

Nu lovas dock ett helt nytt system i stället för de så kallade Dublinregler, som främst avgör att en asylsökande ska få sin ansökan behandlad i det land dit han eller hon först anländer.

– Det kommer ha gemensamma strukturer för asyl och återflyttningar, och den kommer att ha en ny stark solidaritetsmekanism, säger von der Leyen.

-Jag ser väldigt mycket fram mot debatten. Låt oss diskutera. Det kommer att finnas saker där vi kommer att vara överens och ställen där vi inte är det. Så jag ser fram emot de närmaste dagarna och veckorna, säger hon.

Orimligt

Enligt SVT:s EU-reporter Christoffer Wendick är det som nu presenteras inte helt oväntat.

– Det här första tecknet på vad som kommer ut på onsdag i asylpaketet som EU-kommissionen kommer att lägga fram, säger SVT:s EU-korrespondent Christoffer Wendick.

Förslaget väntas tas emot positivt från vissa håll men även möta motstånd från andra.

– Det här är någonting som Italien och Grekland kommer att glädjas över. De tycker det är orimligt att nästan alla som kommer till unionen kommer in den vägen. De tycker inte att det är rimligt att de ska ha ansvaret, säger han.

– Det finns fortfarande länder som inte accepterar att ta emot asylsökande men då kommer det här förslaget på onsdag förmodligen innehålla något annat, hur de kan betala eller visa solidaritet på annat sätt, säger han.

Fördela asylsökande

Exakt hur förslaget är utformat är ännu inte känt. Den solidaritetsmekanism som nämns syftar, enligt Christoffer Wendick, till att hitta ett sätt att fördela asylsökande över de europeiska länderna. Men vad solidaritet är och att hitta något som alla kan ställa upp på har varit den stora knäckfrågnan.

– Det är också naturligt för det förslag som ska läggas fram. hon pratar om en solidaritetsmekanism. Så om man då hittar ett sätt att fördela asylsökande på övriga länder som känns rättvist behövs inte de här Dublinreglerna.

– Det här kommer bli svårt, säger han.

Se hela direktsändningen om förslaget här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.