Dykare om två kända Mexico-grottor: Grottor hänger ihop och är världens största

Uppdaterad
Publicerad

Världens största undervattensgrotta. Det säger sig två grottdykare ha hittat i Mexico.

Det är två redan kända grottor som nu visat sig hänga ihop. Tillsammans bildar de ett 15 mil långt grottsystem. Dykarna har kartlagt undervattensgrottorna i fyra år och nu konstaterat att det är en enda grotta.

Gene Melton, ordf i det USA-baserade dykarsällskapet National Speleological Society, bekräftar fyndet.

Fyra års dykningar

En brittisk och en tysk dykare hävdar att deras dykningar visar en gång mellan Nohoch Nah Chich grottorna och San Actun-systemet. Ett grottsystem med en sammanlagd längd på ca 153 km. Det hittills längsta kända systemet är 145 km långa Ox Bel Ha som ligger i samma område.

De båda dykarna har dykt i grottorna under fyra år. Om storleken på grottorna säger en av dykarna: Bildligt talat kan man flyga med en Boeing 747 på vissa ställen.

Passagen som knyter ihop grottorna Nohoch Nah Chick (The Giant Birdcage i Maya) och Sac Actun (White Cave) ska dykarna ha upptäckt den 23 januari i år.

Jonathan Martin, biträdande professorn i geologi vid universitetet i Florida, säger att upptäckten som inte publicerats i någon vetenskaplig tidskrift ännu, ändå kan vara rimlig med tanke på de geologiska förutsättningarna på Yucatan.

Källa: AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.