Vårdpersonal i Liberia under den värsta Ebola-epidemin 2014. Foto: TT

Ebolautbrott i Kongo-Kinshasa

Uppdaterad
Publicerad

Ebola ligger bakom ett dödsfall i Kongo-Kinshasa. Provresultat från ytterligare två dödsfall inväntas. Totalt har hittills nio personer testats för virussjukdomen.

Världshälsoorganisationen (WHO) bekräftar att ebolaviruset, så kallad hemorragisk feber, ligger bakom ett dödsfall i Kongo-Kinshasa. Viruset tros ligga bakom ytterligare två dödsfall, rapporterar Al Jazeera.

Nio personer har testats

Hittills har nio personer, insjuknade med hemorragisk feber, testats av lokala myndigheter för ebola. Ett specialistteam har på uppdrag av WHO skickats ut och väntas anlända till det drabbade området Likati i Kongo-Kinshasa på lördagen.

– Vi måste ta det här på stort allvar. Nu är det viktigt att nå de personer som tros vara smittade och därigenom undersöka om det finns en smittspridning och då försöka begränsa en spridning i största möjliga utsträckning, säger en av WHO:s talespersoner till Al Jazeera.

Svårt att hindra spridning

Utan några aktiva insatser är ett utbrott av den dödliga virussjukdomen svår att förhindra.

Ebolaviruset upptäcktes för första gången 1976. Sedan dess har sjukdomen brutit ut flera gånger i västra och centrala Afrika. 2014 års epidemi i Västafrika är den värsta någonsin.

LÄS MER: Så sprids och smittar ebola

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.