Ebolautbrottet har drabbat östra Kongo, och risken nu är att epidemin sprids till grannländerna Sydsudan, Uganda, Rwanda och Burundi.

Ebolaepidemin växer i Kongo

Uppdaterad
Publicerad

I östra Kongo växter epidemin av den fruktade sjukdomen ebola allt snabbare och utbrottet är det hittills största i världen efter epidemin i Västafrika 2014.

Under ebolaepidemin i Västafrika 2014 dog fyra av tio smittade. I östra Kongo dör just nu sju av tio smittade. Ändå är det samma virus i Kongo som härjade i västra Afrika.

Zena Awad, psykolog på Röda korset, är precis hemkommen från Kongo, där hon utbildat lokala volontärer i arbetet mot epidemin.

– I östra Kongo har vi en pågående väpnad konflikt. Många är på flykt. Folk rör sig över gränserna och flyr internt. Det gör det svårt att hitta folk som varit i kontakt med viruset.

Ebolautbrottet har drabbat östra Kongo, och risken nu är att epidemin sprids till grannländerna Sydsudan, Uganda, Rwanda och Burundi. I Uganda har tre ebolasmittade kongoleser redan avlidit. Oron växer nu bland ugandierna i området.

Men Uganda har ändå en bra beredskap. Världshälsoorganisationen WHO bedömer att risken för en större spridning över gränserna är liten just nu. Däremot växer epidemin i östra Kongo en orsak är att utländska hjälparbetare ofta attackeras.

”Spridningen kan bli okontrollerbar”

Det är därför Röda korset satsar på att utbilda frivilliga hjälparbetare från regionen. Zena Awad tror att betydligt fler är smittade än den officiella siffran på 2 300 ebolasjuka under det senaste året.

– Vi har en uppskattning på att det är flera tusen. De är oftast människor på flykt som rör sig omkring internt eller över gränserna. Det betyder att man inte kan kontrollera viruset. Spridningen kan bli okontrollerbar, säger Zena Awad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.