Ecuador vill ha garanti för Assange

Publicerad

Ecuador vill att Sverige ska garantera Julian Assange att han inte kommer att utlämnas om han ställs inför rätta i Sverige.

Wikileaksgrundaren Assange, som retade upp Washington genom att publicera hemliga diplomatiska handlingar, flydde till Ecuadors ambassad i London i augusti 2012 då han trodde att Sverige skulle lämna ut honom till USA, där han kan ställas inför rätta för att ha läckt hemligheter.

I Sverige anklagas han för bland annat våldtäkt vid ett besök i landet i augusti 2010. Han häktades i november samma år i sin utevaro.

– Om vi kan få garantier att Mr Assange inte kommer att utlämnas till ett tredje land, tror jag att det går bra för honom att möta det svenska rättssystemet – om det finns några anklagelser, för han är fortfarande inte formellt anklagad, säger utrikesminister Guillaume Long i en radiointervju.

Biträdande åklagaren Ingrid Isgren tillbringade flera timmar på ambassaden under tisdagen, där hon kunde ställa frågor till Assange genom en ecuadoriansk åklagare.

Han har upprepade gånger nekat till anklagelserna om olaga tvång, sexuellt ofredande och misstänkt våldtäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.