Julian Assanges katt har vid flera olika tillfällen fotats i slips i ambassadens fönster. Foto: TT

Ecuadors krav på Assange: Ta hand om katten och städa toan

Uppdaterad
Publicerad

Tålamodet med Julian Assange verkar tryta på Ecuadors ambassad i London. Ambassaden kommer att dra ner på servicen och kräver att Assange ska betala mer för mat och husrum. Han ska dessutom städa badrummet och ta hand om katten som annars kommer att tas ifrån honom.

Efter sex år som hyresgäst på Ecuadors Londonambassad införs nu nya hårdare regler för Julian Assange.

Ambassaden inför restriktioner för honom att ta emot besökare. Varje besök ska anmälas och godkännas tre dagar i förväg och han uppmanas att ”avhålla sig från aktiviteter som kan vara politiska och påverka andra länders inre angelägenheter”, enligt ett PM som The Guardian har tagit del av.

Privat internet

Hans tillgång till internet begränsas till privat kommunikation. Försök från Assanges sida att installera annan utrustning förbjuds och kommer att rapporteras till de brittiska myndigheterna.

Ambassaden hänvisar till budgetneddragningar som innebär att beskickningen från och med december inte kommer att betala för hans mat, tvätt eller läkarundersökningar.

Städregler införs

Assange och hans gäster måste själva städa badrummet och han uppmanas också att ta hand om sin katt. Om han inte ger katten mat och omvårdnad hotar ambassaden med att ge katten till någon annan eller till ett katthem. Assanges katt har fotograferats i ambassadens fönster iförd olika typer av slipsar.

Julian Assanges katt i ambassadens fönster – här i ett urval av olika slipsar. Foto: TT

Om Julian Assange bryter mot de nya reglerna kan ambassaden dra in hans ”diplomatiska asyl”. Även de dyra säkerhetsarrangemangen har dragits ner.

Hans politiska kommentarer har blivit en allt större belastning för Ecuador.

Politiska kommentarer

Tidigare i år drog ambassaden in hans tillgång till internet sedan Assange ifrågasatt den brittiska regeringens anklagelser mot Ryssland att ligga bakom nervgiftsattacken i Salisbury. Även sedan Wikileaks publicerat mail från presidentkandidaten Hillary Clinton begränsades tillfälligt hans möjligheter att kommunicera.

Nyligen avslöjades att Ecuador hade planer på att smuggla ut Assange till Moskva och ge honom en post vid landets ambassad i Ryssland.

Fakta: Därför bor Julian Assange på Ecuadors ambassad i London

Julian Assange tog sin tillflykt till ambassaden i juni 2012, när han var eftersökt för sexbrott i Sverige. Den brottsutredningen är nedlagd, men brittisk polis har sagt att Assange kommer att gripas för att han brutit mot villkoren för sin borgen om han lämnar ambassaden.

Han sökte asyl eftersom han fruktade att bli utlämnad till USA där han riskerar åtal för publiceringar av hemligstämplade amerikanska dokument.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.