Sand- och hagelstormar i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Efter bränderna – och efterlängtat regn – har Australien drabbats av både hagel- och sandstormar. I huvudstaden Canberra vittnar boende om hagel stora som golfbollar och i New South Wales har boende filmat när stora moln av tjockt damm färgat himlen först djupt röd och sedan becksvart.

Tanya Fulton driver en badanläggning i Tottenham, väster om Sydney, som fick stänga på grund av sandstormen.

– Jag kunde inte ens se botten på den stora poolen och i småbarnspoolen var det bara lera, säger Tanya Fulton till nyhetsbyrån Reuters.

Under måndagen väntas sandstormarna nå mer tätbebyggda områden i närheten av Sydney. Samtidigt har en hagelstorm dragit in över huvudstaden Canberra. Bilder visar hur hagel stora som golfbollar förstör bilar och fyller en cricketplan.

Sedan september 2019 har Australien drabbats hårt av omfattande bränder och totalt har 29 personer omkommit. Den senaste dagarna har många branddrabbade områden fått välbehövligt regn, vilket minskat antalet bränder. Men fortfarande brinner det på åtskilliga platser i delstaterna New South Wales och Victoria. Flera är fortfarande utom kontroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.