Foto: Tobias Schwarz/AFP

Efter EU-fiaskot – tyska SPD-ledaren avgår

Uppdaterad
Publicerad

Ledaren för de tyska socialdemokraterna (SPD), Andrea Nahles, meddelar sin avgång enligt tyska medier. Det efter partiets svaga prestation i EU-valet, som lett till tuffa avgångskrav i de egna leden.

Båda de traditionellt största partierna i Tyskland – kristdemokratiska CDU och socialdemokratiska SPD – gjorde dåligt ifrån sig i EU-valet. I stället var det De gröna som gick starkt framåt, och efter det nederlaget har den interna pressen på SPD-ledaren Andrea Nahles att avgå bara växt.

Nu meddelar hon alltså sin avgång, enligt tyska medier.

”Det nödvändiga stödet för att utföra mitt arbete finns inte längre”, säger Nahles i ett uttalande enligt Spiegel Online.

Den insikten ska hon ha nått efter samtal med partikamrater. Hon väntas nu officiellt leverera sitt avgångsbesked till partiet på måndag, och sedan avgå som ledare för SPD:s grupp i parlamentet på tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.