Nigel Farage avgår som partiledare för Ukip. Foto: TT

Efter förlusten – Ukips ledare avgår

Uppdaterad
Publicerad

Det EU– och invandringskritiska partiet Ukip ser ut att få upp emot fyra miljoner röster i det brittiska valet. Trots det får de enbart ett mandat och Nigel Farage meddelar därför att han avgår som partiledare.

Trots att Ukip fått sitt första mandat i ett val kan valet ses som en förlust för partiet, som kritiserar EU, mångkultur och invandring. Partiet har sedan tidigare haft två mandat som de fått i fyllnadsval, men ser nu ut att få behålla enbart ett, efter att partiledaren Nigel Farage inte lyckades få en plats i underhuset.

”Står vid mitt ord”

Farage, som satsat hårt på att erövra en plats i underhuset får se sig förlorad. Han har tidigare sagt att han skulle avgå som partiledare om han inte fick en parlamentsplats. Vid lunchtid meddelade Farage att han avgår från partiledarposten för att under sommaren fundera över om han ska komma tillbaka som ledare. Farage öppnade för att han eventuellt kan göra comeback i september.

Valet i Storbritannien

– Jag är en man som står vid mitt ord, sa han med anledning av att han tidigare lovat att avgå ifall han inte lyckades få en plats i parlamentet.

Ska ha ledigt

Han rekommenderade samtidigt att Suzanne Evans skulle bli den som leder partiet under hans frånvaro.

– En del av mig är besviken men en annan del av mig mår bättre än jag har gjort på många, många år. Jag har inte haft två veckors semester sedan i oktober 1993. Nu ska jag vara ledig i sommar och ha lite kul, sa Farage till den samlade pressen vid sitt avgångstal.

Den förra konservativa parlamentsledamoten Douglas Carswell omvaldes i sitt distrikt i Essex och är nu den enda som nationellt kan representera Ukips nästan fyra miljoner väljare.

Tredje största parti

Procentuellt sett är Ukip landets tredje största parti, men på grund av valsystemet som gör att endast en parlamentskandidat kan vinna i varje distrikt blir partiets representation i parlamentet ytterst liten.

Ukips ledning pekar på att partiets röster är så utspridda i landet att de alltså bara ger en bråkdel så många mandat.

– Jag tycker faktiskt att systemet är kasst, säger Ukip-ledaren Nigel Farage till brittiska medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Storbritannien

Mer i ämnet