Polens premiärminister Mateusz Morawiecki försvarar Polens agerande med att varje EU-land har rätt att utveckla sitt rättssystem i enlighet med sina egna traditioner. Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Efter kontroversiell lagändring: EU drar Polen inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

EU hotade Polen med domstol på grund av en kontroversiell lagändring – men den polska regeringen körde på.

Nu dras landet inför rätta i EU-domstolen.

En ny lag tvingar domare i Polens högsta domstol i pension vid 65 års ålder i stället för vid 70. Men det inskränker rättsväsendets oberoende, anser EU-kommissionen, som nu gör verklighet av sina hot om att ta fallet till EU-domstolen.

”EU-kommissionen vidhåller att den polska lagen om Högsta domstolen är oförenlig med EU:s lagar eftersom den underminerar principen om rättsväsendets oberoende”, säger kommissionen i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Lagen bryter enligt kommissionen bland annat mot EU:s fördrag, som Polen skrev på vid sitt inträde i unionen.

Chefsdomare trotsade

Den kontroversiella lagändringen trädde i kraft i somras och drabbade 27 av de 73 sittande domarna i Polens högsta domstol. En av dem var chefsdomaren Malgorzata Gersdorf, som kallat regeringens reform för en utrensning.

Hon tvångspensionerades av Polens president Andrzej Duda i juli i år, men trotsade beslutet och gick till sin gamla arbetsplats dagen därpå. Utanför domstolsbyggnaden i Warszawa skanderade demonstranter: ”Fria domstolar! Grundlag! Oavsättliga!”

– Jag ägnar mig inte åt politik. Jag gör det här för att försvara rättsstaten, sade chefsdomaren till journalister som samlats utanför HD, enligt AFP.

Allvarlig situation

Några veckor senare undertecknade Andrzej Duda lagen, som bland annat kritiserats av människorättsgruppen Civil Rights Defenders.

Regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) försvarar sin lagändring bland annat med att den behövs för att stoppa korruption i rättsväsendet.

– Varje EU-land har rätt att utveckla sitt rättssystem i enlighet med sina egna traditioner, sade den polske premiärministern Mateusz Morawiecki i somras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.