Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det för ”känslig personlig data” som den turkiska hackergruppen skulle kunna ha fått tillgång till? Se videon. Foto: TT/SVT/Pexels

Turkiska hackergruppens nya hot: Då släpper vi känslig data om svenskar

Uppdaterad
Publicerad

”Om ni skändar koranen en enda gång till, då kommer vi börja sprida svenskars känsliga personliga data.” Så skriver den turkiska hackergruppen Türk Hack Team i ett mejl till SVT Nyheter.

Flera stora svenska webbplatser misstänks tidigare ha slagits ut tillfälligt efter överbelastningsattacker.

Den turkiska hackergruppen Türk Hack Team har tagit på sig attackerna, som hämnd för att Rasmus Paludan eldade upp en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

”Bränner ni en koran bränner vi upp era servrar”, skriver gruppen på Twitter.

Och nu riktar de ett nytt hot mot Sverige.

Beskriver sig som nationalister

SVT Nyheter får genom sociala medier tag på den som påstår sig vara hackergruppens talesperson.

Talespersonen beskriver dem som en nationalistisk hackergrupp, men hävdar samtidigt att gruppen inte har någon koppling till Turkiets president Erdogan, som vid flera tillfällen sagt att Sverige inte kan förvänta sig något turkiskt Natostöd efter koranbränningen.

Hackergruppen påstår också att de har ”känslig personlig data” tillhörande svenskar.

”Vårt underrättelseteam har fått tillgång till stora datamängder. Andra hackergrupper har försett oss med ytterligare mängder data. Om ni skändar koranen en enda gång till, då kommer vi börja sprida den”, skriver talespersonen i ett mejl till SVT Nyheter.

”Ideologiskt drivna”

I en intervju i SVT:s Morgonstudion beskrev Pontus Johnson, professor och en av Sveriges ledande cybersäkerhetsexperter, de turkiska hackarna som ”ideologiskt drivna amatörer”.

– Det krävs teknisk kompetens och ofta även tid för framgångsrik hackning, och jag är inte övertygad om att Türk Hack Team har tillräckligt av dessa resurser, säger han senare till SVT Nyheter.

Men vad är det för någon ”känslig personlig data” de teoretiskt sett kunde ha tillgång till? Och vilken skada skulle de kunna göra?

Se videon ovan för professor Pontus Johnsons svar – och mer bakgrundsinformation om hackergruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.