Irakiska säkerhetsstyrkor bevakar den klottertäckta entrén till den svenska ambassaden i Bagdad efter att demonstranter enligt uppgift kortvarigt tagit sig in i byggnaden på torsdagen. Foto: AHMAD AL-RUBAYE

Efter koranbränningen – Iraks utrikesdepartement kallar till sig Sveriges ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Irans och Iraks utrikesdepartement kallar till sig Sveriges ambassadörer för samtal efter koranbränningen i Stockholm. Tidigare under torsdagen stormades Sveriges ambassad i Iraks huvudstad Bagdad.

Onsdagens koranbränning utanför en moské i centrala Stockholm har väckt starka reaktioner i omvärlden. Flera ledare kritiserar nu att den svenska regeringen tillåter den typen av handling.

Irakiska UD vill prata

Senast i raden är iranska och irakiska utrikesdepartementet som på torsdagskvällen kallade till sig Sveriges ambassadörer för samtal. Det rapporterar Reuters.

Tidigare under torsdagen stormades svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad.

– Det är inte så förvånande. Vi har sett väldigt starka reaktioner på koranbränningarna i Sverige, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén om stormningen i Bagdad.

Ambassadens personal lyckades lämna byggnaden och sätta sig i säkerhet, enligt UD.

USA och Turkiet fördömer

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan riktar skarp kritik mot Sverige.

– Vi kommer i slutändan att lära de arroganta västerlänningarna att det inte är yttrandefrihet att förolämpa muslimer, säger Erdogan, enligt AFP.

Också USA fördömer koranbränningen, men håller samtidigt med Sveriges regering om att tillåtandet av koranbränning faller under yttrandefrihet och ska inte ses som ett stöd för själva gärningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Koranbränningar har lett till protester i många muslimska länder. Se sammanfattningen i videon. Foto: Stefan Jerrevång / Fredrik Sandberg / Ahmad AL-Rubaye / AFP /TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.