Så här bra är inte förhållandet mellan bröderna längre. Ed till vänster, David till höger Foto: AP/TT

Efter Labour-nederlaget: Fortsatt strid mellan bröderna Miliband

Uppdaterad
Publicerad

Såpoperan som handlar om den avgångna Labour-ledaren Ed Miliband och hans äldre bror David fortsätter. David slogs med sin bror Ed om partiledarskapet 2010. Nu levererar han svidande kritik mot sin yngre bror efter valförlusten.

Visserligen säger David – som har varit utrikesminister – att såpoperan nu är över och att han kan känna sig friare att påverka utvecklingen inom Labour-partiet. Men i hans uttalanden har man ändå ett intryck av att rivaliteten fortsätter.

David ställde alltså upp mot sin bror i partiledarvalet 2010. Han hade haft en högre ministerpost i Labour-regeringen än brodern.  Ed är idag 45, David 49 år.

Valet i Storbritannien

Djup besvikelse

Det blev vad vi kan förstå en djup besvikelse att Labour ratade David – så han flyttade till USA och blev ledare för en stor internationell välgörenhetsorganisation.

Nu har han uttalat sig i BBC från New York. Och han kritiserar kraftigt broderns valrörelse. Han kallar valresultatet katastrofalt för Labour och dessa anhängare.

Han varnar för att beskylla väljarna för att inte ha fattat Labours program.

Skyller inte på väljarna

– Det är absolut ingen poäng med att skylla på väljarna. Varje antydan om att de inte fattade är fel. De ville inte ha det som erbjöds [av Ed].

Han menar att väljarna har uttalat en klar dom. Och om inte Labour är i stånd att bedriva en politik som utmanar en del av den politik som har drabbat politiken så länge, då kommer partiet inte att vinna.

Han tillhörde den i början framgångsrike Labour-ledaren Tony Blairs anhängare. Bland annat efter Blairs stöd åt George W. Bush i Irak-kriget 2003 blev Blair en mycket omstridd person inom Labour.

Men David Miliband hänvisar nu till Blairs valseger 1997, som kom därför att Blair drev en ny Labour-politik under namnet ”New Labour”.

Mer av mittenpolitik

Denna politik var mer en klar mittenpolitik som vände sig inte bara till arbetarklassen utan även till medelklassen.

– Antingen bygger vi på vad Labour uppnådde 1997 – och vi har en chans att lyckas – eller också ger vi upp denna politik och vi kommer att misslyckas.

Det är alltså ett uttalande som tyder på att de gamla Blair-anhängarna efter nederlaget vädrar morgonluft.

Bedömare menar nu i efterhand att Ed drev en kampanj som var för mycket åt vänster och riktad bara mot Labours ”kärnväljare”, de andra lämnades utanför, vilket bidrog till Labours och Eds nederlag.

Ställer inte upp

David Miliband säger att han inte kommer att ställa upp nu som Labour-ledare. Ed Miliband avgick ju som Labour-ledare dagen efter valet.

– Jag är inte en kandidat. Jag är chef för en global välgörenhetsorganisation.

Men han antydde i BBC-intervjun att han kanske skulle bli mer inblandad i diskussioner om det framtida Labour nu när han är ”fri från såpoperan som är förknippad med hans namn”.

Om sin bror och förhållandet till honom svarade han kyligt:

– Vi håller kontakt.

Komplicerat förhållande

Det uppges att förhållandet mellan bröderna efter Eds vinst i Labours partiledaromröstning var synnerligen komplicerat.

Men David menade att de attacker som borgerliga medier riktade mot Ed var orättvisa och att Ed handskades med dem med enorm värdighet och mod.

– Det är viktigt att vi lär av valnederlagen [2010 och 2015]. De lärdomar vi måste göra handlar om partiets fortsatta riktning, och inte om personer.

På frågan om han skulle ha valts 2010 istället för brodern svarade han:

– För mitt eget förstånds skull är det ingen idé att trycka på återspolningsknappen. Man får inte en andra chans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Storbritannien

Mer i ämnet