Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarsexperterna om Ukrainas behov av avancerat luftvärn, och problematiken kring dessa. Foto: SVT

Nato-länder lovar mer avancerat luftförsvar till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens ryska attacker har Ukraina vädjat om avancerade luftvärn från västländerna. Och svaret kom snabbt. Under ett Nato-möte på onsdagen lovade medlemsländerna nya leveranser av vapensystem för att skydda ukrainskt luftrum.

– Den här gruppen står förenade och bestämda. Vi kommer fortsätta stärka Ukrainas försvarsförmåga både i det korta och det långa loppet, sa USA:s försvarsminister Lloyd Austin under mötet.

Efter attackerna kom besked från Tyskland att fyra luftvärnssystem av typen IRIS-T SLM kommer att levereras till Ukraina, varav den första nu ska ha kommit fram.

Sedan tidigare har USA utlovat åtta uppsättningar av det norsk-amerikanska luftvärnssystemet NASAMS. Två av dessa förväntas komma inom de närmaste månaderna och mer förväntas komma i framtiden.

– Det är möjligt att de här leveranserna påskyndas om situationen i Ukraina förvärras, säger Arash Heydarian Pashakhanlou, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Ryska svaret

En talesperson för ryska Kreml sa under tisdagen att amerikanska leveranser av avancerat luftvärn endast kommer förlänga konflikten, göra mer skada för Ukraina och inte kommer förändra Rysslands mål i konflikten.

Efter måndagens ryska attack uppgav Ukraina att man sköt ner 43 av 84 ryska robotar och 13 av 24 drönare. Ukrainas luftvärn har tidigare hyllats för sin effektivitet, men trots detta tog sig ändå runt hälften av de ryska robotarna och drönarna fram och skapade stor förödelse.

– Det här illusterar behovet och önskemålen från Ukrainas sida om kvalificerat luftvärn, sa Joakim Paasikivi till SVT under måndagen.

Ammunitionen tar slut

Men trots att nya system är på väg kan det bli en kamp mot klockan. Detta eftersom ukrainskt luftvärn snart riskerar att få slut på ammunition att försvara sig med. Det menar Rein Pella, lärare i vapenteknik vid Försvarshögskolan.

– Hos de gamla sovjetiska robotsystem Ukraina har, där finns det ingen mer ammunition kvar i hela världen. Därför är det så viktigt att få nya luftvärnssystem.

Hör mer om Ukrainas bekymmer och vilka vapensystem man vill ha i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.