Tysk polis framför centralstationen i Köln. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter massövergreppen: Stämningen explosiv i Köln inför nyår

Publicerad

Efter förra årets massövergrepp fruktar polisen i Köln att invånarna ska ta lagen i egna händer för att upprätthålla ordningen på nyårsafton.
Samtidigt nekas nynazistiska NPD och högerpopulistiska AFD demonstrationstillstånd.
– Stämningen är explosiv, säger polisfackets ledare Rainer Wendt.

Tyskland skakades förra året av en rad sexuella övergrepp i samband med nyårsfirandet. Värst var situationen i Köln, men även andra städer som Hamburg, Düsseldorf och Stuttgart drabbades.

Över 1.200 kvinnor i landet bedöms ha blivit utsatta för övergreppen och över 2.000 män tros ha varit inblandade, men bara 120 av dem har identifierats, enligt en rapport från Tysklands federala polis Bundeskriminalamt, rapporterade Süddeutsche Zeitung i juli.

Litar inte på polisen

Enligt tyska polisfacket är medborgarnas förtroende för säkerhetsmyndigheterna skadat. Människor litar inte på att de kan upprätthålla ordningen – vilket kan få allvarliga följder. Medborgargarden växer liksom privatpersoner som utlovar belöningar.

– Vi får hela tiden nya signaler om att statens våldsmonopol smälter som glass i solsken, säger ledaren Rainer Wendt till Focus.

Redo gripa in

Han menar att stämningen är explosiv inför nyår och att polisen är redo att gripa in snabbt – helst innan något brott hinner begås.

Att vanliga människor griper in för att hjälpa en annan person i nödläge visar på civilkurage, men det finns också risk för att situationer missuppfattas. Och den som utnämner sig själv till sheriff får räkna med konsekvenser, menar han.

– Den som tar lagen i egna händer lämnar snabbt strafflagstiftningen bakom sig och måste räkna med påföljder.

Nekas demonstration

Samtidigt har förvaltningsrätten beslutat att det nynazistiska partiet NPD inte får demonstrera i Köln på nyårsafton. Polisen säger sig sakna resurser för att skydda manifestationen, rapporterar Westdeutscher Rundfunk.

Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) nekas också tillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyårsövergreppen i Köln

Mer i ämnet