Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Journalisten Angela Levin är väl bekant med det brittiska kungahuset. Hon tror att Charles kommer bli en ”förträfflig kung” – hör varför i klippet. Foto: SVT

Efter Megxit-dramat – lovande framtid för kung Charles

Uppdaterad
Publicerad

Den 6 maj kröns kung Charles III officiellt till Storbritanniens kung. Och det brittiska kungahuset ser ut att stå inför en ljus framtid – åtminstone enligt kungakommentatorn Angela Levin.

Storbritannien har genomgått en rad kriser på senare år: brexit, regeringskaos och en skenande inflation, för att nämna några.

Men den kris som kanske skakat den brittiska monarkin mest är det så kallade Megxit-dramat. Prins Harry och hans fru Meghan, hertiginna av Sussex, har lämnat landet och flyttat till USA samt riktat allvarliga anklagelser mot kungahuset. Enligt prinsparet genomsyras monarkin av rasistiska strukturer och har svårt att anpassa sig till ett föränderligt samhälle.

Utrikesbyrån

Mer omtyckt med tiden

Men Angela Levin, brittisk kungakommentator, anser att kritiken delvis är orättvis. Hon menar att Charles har velat genomföra förändringar, men inte vågat så länge drottning Elizabeth II fortfarande var vid liv.

Enligt Angela Levin har Charles också blivit mer omtyckt med tiden och har goda förutsättningar att nå framgång som monark:

– Han är vältränad för sin ålder och är både fysiskt och mentalt stark. Han har alltid varit noga med att hålla sig i form och går regelbundna långa promenader, säger hon till Utrikesbyrån.

Jobbar nära prins William

Kung Charles jobbar också nära sin son prins William, som på så vis blir en ung och viktig röst för den brittiska monarkin, menar Angela Levin:

– Charles har en stabil familj bakom sig. Både han och William har ju blivit sårade av Harry så de har bondat lite kring det och kommit varandra nära.

SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson menar dock att det brittiska kungahuset fortfarande står inför en rad utmaningar:

– Det finns mycket kritik. Bland annat avslöjanden om ett dokument som kopplar brittiska kungahuset till slavhandel, där en utredning ska dras igång. Kung Charles har gått ut och välkomnat utredningen, men det är en lång väg kvar.

Det återstår helt enkelt att se hur väl kung Charles kommer att tas emot av den brittiska befolkningen och om han kommer att kunna hålla ihop den brittiska monarkin lika bra som sin mor, drottning Elizabeth II.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet