Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katarina Engberg: ”Visar hur farligt kriget är för hela Europa”. Foto: SVT

”Nato kan komma att tvingas reagera”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en amerikansk underättelsekälla ska en rysktillverkad robot ha slagit ner i Natolandet Polen, rapporterar nyhetsbyrån AP. Försvarsexperter som SVT Nyheter talat med tror inte att händelsen kommer att leda till en kraftig upptrappning av kriget.

– Men även om man från västs sida kommer fram till att det var ryskt slarv som ledde till det här så är man tvungen att reagera på något sätt, säger Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker vid svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps.

Två personer uppges ha dött i samband med en explosion i byn Przewodów, bara ett par kilometer från den ukrainska gränsen.

Vad som orsakat explosionen är inte klarlagt men enligt uppgifter kan det röra sig om en rysktillverkad kryssningsrobot. Det har också förekommit uppgifter om att det är fler än en robot som slagit ned på polsk mark och att det handlar om ett misstag från rysk sida.

Ryssland har avfärdat uppgifterna och Joe Biden har sagt att det är ”osannolikt” att roboten avfyrades från Ryssland.

Expert om vrakdelarna

Tidigare under tisdagen avfyrades 85 ryska robotar mot flera städer i Ukraina. Bland annat mot Lviv som ligger ungefär tio mil från Przewodów.

Oscar Jonsson, expert på rysk krigföring, deltog i Aktuellt på tisdagskvällen och sade att finns flera teorier kring händelsen i Polen.

– De första gjorde gällande att det var två robotar, och då är sannolikheten mindre att det rör sig om ett misstag. Men samtidigt ser vissa av vrakdelarna ut att komma från en ukrainsk robot och då skulle det istället kunna vara så att det är en ukrainsk skjutit ned en rysk robot, säger Oscar Jonsson.

”Blir en sak för Nato”

Katarina Engberg säger att Nato tvingas reagera på ett eller annat sätt om det skulle visa sig att det rör sig om en rysk robot som slagit ned i Polen och dödat två personer.

– Det här kommer att bli en sak för Nato – inte bara för Polen. USA har tidigare sagt att man inte kommer att tillåta några angrepp på Nato-territorium. Och det minsta man kommer att göra, tror jag, är att kraftigt skynda på leveranserna av luftförsvar till Ukraina, säger Katarina Engberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Oscar Jonsson vid Försvarshögskolan kan det handla om en ukrainsk robot som skjutit ner ryska. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet