Efter Mugabes avgång – tidigare vicepresidenten tar över

Uppdaterad
Publicerad

Efter en utdragen maktkamp i Zimbabwe avgick president Robert Mugabe under tisdagen. I stället uppges den tidigare vicepresidenten Emmerson Mnangagwa ta över.

– Vi vet inte hur han är, men att han är marknadsvänlig har vi förstått. Det är en början för ett hårt drabbat Zimbabwe, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Emmerson Mnangagwa återvänder till Zimbabwe under onsdagen, för att på fredag sväras in som president.

Fakta: Zimbabwe

Enligt grundlagen ska Zimbabwe vara en demokratisk republik med flerpartisystem, och förutom det styrande partiet Zanu-PF finns oppositionspartiet Rörelsen för Demokratisk förändring (MDC) som är sprunget ur landets fackföreningsrörelse och civilsamhället. MDC är numera splittrat.

I praktiken har Zimbabwe dock till stor del fungerat som en enpartistat under Robert Mugabe och hans Zanu-PF, som har styrt sedan självständigheten 1980.

När Mugabe tillträdde var han en hyllad frihetshjälte men under årens gång har han förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Under 2000-talet har Zimbabwe drabbats av ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Robert Mugabe är 93 år. Han är gift med Grace Mugabe, 52 år.

Källa: Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.