Efter nedstängningen i Frankrike – 70 mil långa bilköer och slutsålda affärer

Publicerad

Nya hårda restriktioner infördes natten till fredag i hela Frankrike för att få ner smittspridningen. Det gjorde att många valde att fly Paris för att spendera tiden på lantställen, vilket ledde till de längsta bilköerna någonsin i Paris.

Frankrike förberedde sig under torsdagen på den kommande nedstängningen av landet som trädde i kraft natten till fredag. Något som bland annat ledde till kö hos frisören och slutsålda hushållsprodukter.

– Vi är ledsna, som många andra. Vi är vana att se Paris sprudla av liv, säger restaurangbesökaren Maud, som passade på att göra en sista beställning timmar innan restaurangerna stängde ner för minst fyra veckor framåt.

Trafiken in och ut från Paris skapade bilköer på 706 kilometer, enligt Frankrikes trafikmyndighet. Ett nytt rekord för Parisområdet.

”Skydda våra medborgare”

Tonen var hård när premiärminister Jean Castexs under torsdagen gick igenom de nya restriktionerna och vad som förväntades av fransmännen.

– Målet är tydligt. Att skydda våra medborgare genom att med alla tillgängliga medel bryta smittspridningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.