Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryktena om hur Tjetjeniens hårdföre ledare inte mår bra tilltar i styrka, trots försök från regimen att gjuta olja på vågorna. Foto: Reuters

Efter sjukdomsryktena: leende Kadyrov på promenad

Uppdaterad
Publicerad

Efter rykten om att den ryska delrepubliken Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov är svårt sjuk publicerades på söndagen två videoklipp på hans sociala medier.

Rykten har cirkulerat i flera månader om att Kadyrov är allvarligt sjuk. Ryktena tog ny fart i förra veckan när en talesperson för den ukrainska underrättelsetjänsten sade att hans tillstånd försämrats rejält. Samtidigt påstod en tjetjensk oppositionell telegramkanal att Kadyrov låg i koma.

Kadyrov: Ta en promenad i friska luften

I ett försök att gjuta olja på vågorna publicerades på söndagen två klipp på Kadyrovs sociala medier. I ett av klippen ses Kadyrov promenera på en gångväg iklädd regnställ och mössa. Kadyrov kommenterar inte sin hälsa i klippen, men de har publicerats med följande text:

Kriget i Ukraina

”Jag rekommenderar starkt alla som på internet inte kan skilja sanning från lögn att ta en promenad i friska luften och få ordning på sina tankar”.

Enligt Agentstvo, en rysk sajt för undersökande journalistik, kan platsen mycket väl vara just Groznyj. Men var och när klippen spelades in är inte klarlagt.

Klippen har inte heller satt stopp för spekulationerna. En inflytelserik Telegramkanal, som tros ha nära band till rysk säkerhetstjänst, har uppgett att flera bilar med tjetjenska nummerplåtar synts utanför ett sjukhus i Moskva.

Sägs lida av njursvikt

Journalisten Alexej Venediktov, som är känd för att ha goda kontakter i Kreml, hävdade på måndaen att Kadyrov lider av ”svår njursvikt” och behöver regelbunden dialys.

Kadyrov är en av de mest entusiastiska förespråkarna för Rysslands krig i Ukraina där tjetjenska och ryska trupper har stridit sida vid sida. Han har styrt Tjetjenien med järnhand sedan 2007 och själv beskrivit sig som Putins ”fotsoldat”.

SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson, som länge bevakat Tjetjenien, säger att Kadyrov på flera sätt fungerat som en garant för Putin.

– Ingen annan regional rysk ledare har fått så fria händer som Kadyrov att utöva sin makt. Hans egen privata och ökända armé har kunnat verka fritt utan hänsyn till Rysslands rättssytem. I gengäld har Kadyrov visat Putin total lojalitet, säger Elin Jönsson.

Starta klippet för att höra vad Kreml säger om spekulationer kring Kadyrovs hälsotillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet