Enligt tjänstemannen är skadorna ”inte allvarliga” men det finns en risk för att den gamla katedralen kommer att skadas ännu mer – och kanske till och med kollapsa. Foto: Christophe Petit Tesson/AP/TT

Efter sommarens värmebölja: Byggstenar från Notre-Dames tak har fallit ner

Publicerad

Sommarens rekordvärme i Paris har gjort att flera byggstenar har fallit ner från Notre-Dames tak, uppger en tjänsteman inom det franska kulturdepartementet till nyhetsbyrån AP.

Under juli slogs flera värmerekord runtom i Europa, däribland Paris där rekordtemperaturen 42,6 grader uppmättes i slutet av månaden.

Nu berättar en tjänsteman inom det franska kulturdepartementet att flera stenar har fallit ner från den brandhärjade katedralen Notre-Dames tak till följd av värmen, skriver AP. Enligt tjänstemannen gjorde värmen att murbruket snabbt torkade ut.

Arbetet stoppades efter blylarm

Enligt tjänstemannen så är skadorna ”inte allvarliga” men det finns en risk för att den gamla katedralen kommer att skadas ännu mer – och kanske till och med kollapsa.

Man har sedan tidigare stoppat saneringsarbetet i Notre-Dame på grund av blylarm, och därför är det just nu enbart ett fåtal personer som tillåts komma in i där för att bland annat övervaka fallande byggstenar.

Men enligt tjänstemannen bör saneringsarbetet återupptas så snart som möjligt, inför det långa restaureringsarbete som fortfarande väntar katedralen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Notre-Dame

Mer i ämnet